Έτοιμο για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι που απευθύνεται σε άνδρες. Πέρα από τη χρήση του προφυλακτικού αλλά και μια πιθανή χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν αρκετές επιπλέον αντισυλληπτικές θεραπείες υπό δοκιμή και για τους άνδρες. Οι περισσότερες από αυτές τις προτεινόμενες επιλογές λειτουργούν στοχεύοντας την ορμόνη τεστοστερόνη, κάτι που όμως κρύβει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως είναι τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης ή η μειωμένη σεξουαλική ορμή. Βέβαια υπάρχει και το ανδρικό gel NES/T, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τη μείωση των επιπέδων του σπέρματος, αλλά και της φυσικής τεστοστερόνης η οποία όμως αναπληρώνεται στη συνέχεια ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι παρενέργειες. Η νέα μη-ορμονική θεραπεία υπό μελέτη υπόσχεται να μην προκαλέσει παρόμοιες ανησυχίες.

Το προτεινόμενο αντισυλληπτικό προϊόν επηρεάζει τον μηχανισμό με τον οποίο το σώμα μας αλληλεπιδρά με τη βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη γονιμότητα στα θηλαστικά, για αυτό και διατροφές που χαρακτηρίζονται από την έλλειψη βιταμίνης Α έχουν συνδεθεί με τη στειρότητα. Το συγκεκριμένο χάπι στοχεύει στο μπλοκάρισμα στα κύτταρά μας μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με το ρετινοϊκό οξύ, μια μορφή της βιταμίνης Α. Η πρωτεΐνη αυτή είναι γνωστή ως RAR-α (υποδοχέας άλφα του ρετινοϊκού οξέος), και ο επιλεκτικός αποκλεισμός της είναι αρκετός για να προκαλέσει μακροχρόνια αλλά αναστρέψιμη στειρότητα, χωρίς να παρατηρηθούν μη-στοχευμένα αποτελέσματα.

Η ένωση αυτή, με την ονομασία GPHR-529, φαίνεται να λειτουργεί όπως προβλέπεται και χωρίς αξιοσημείωτες παρενέργειες, πετυχαίνοντας στα αρσενικά ποντίκια απότομη πτώση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και στείρωση μετά από θεραπεία μόλις τεσσάρων εβδομάδων, και επακολούθως κατά 99% πρόληψη της εγκυμοσύνης. Τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά το πέρας της θεραπείας, τα αρσενικά ποντίκια επανήλθαν στην προγενέστερη μη στείρα κατάστασή τους. Παρόμοια αποτελέσματα στην πρόκληση προσωρινής στειρότητας παρατηρήθηκαν από τους ερευνητές και σε διαφορετικά πειραματόζωα.

Οι έρευνες είναι πολλά υποσχόμενες, κι έχει ήδη χορηγηθεί άδεια χρήσης σε μια φαρμακευτική εταιρεία. Αυτό που μένει να αποδειχθεί οριστικά η ασφάλεια του υποψήφιου αντισυλληπτικού φαρμάκου στους άνδρες. Ωστόσο, η ίδια ομάδα επιστημόνων εργάζεται περαιτέρω για τον εντοπισμό και την ανάπτυξη νέων πιθανών υποψηφίων φαρμάκων και θεραπειών, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών με το GPHR-529.

[via]

Loading