Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα iBooks 2, iBooks Author και iTunes U

iBooks Author Banner

Η Apple παρουσίασε χθες το iBooks Author, μια νέα πλατφόρμα για εκδότες με την οποία είναι εφικτή η δημιουργία διαδραστικών βιβλίων και textbooks και η μετέπειτά πώλησή τους στο iPad και στο iBookstore μέσω του iBooks 2 (βλ. παρακάτω).

Ξεκινώντας από το iBooks 2, πρόκειται για μια εντελώς νέα εμπειρία για επιστημονικά συγγράμματα στο iPad που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο μαθητής αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο. Η νέα έκδοση επιτρέπει την τοποθέτηση βίντεο, multitouch χειρονομιών και 3D μοντέλων στα textbooks ενώ σε portrait mode διατηρείται το κλασικό στιλ ανάγνωσης κειμένου. Υπάρχει, επίσης, και η δυνατότητα να κρατάτε σημειώσεις και να κάνετε highlight το κείμενο. Πραγματικά εντυπωσιακό.

Το νέο section με τα textbooks είναι διαθέσιμο στο iTunes Store αν και φαίνεται άδειο μέχρι στιγμής. Απαιτείται, επίσης, και το νέο iBooks που διατίθεται δωρεάν στο App Store [link] ενώ τα textbooks θα διατίθενται στην τιμή των $14.99. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση από το είδος των textbooks με το νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε και διατίθεται δωρεάν ‘Life on Earth‘ (μέγεθος 965ΜΒ).

iBooks Life on Earth Example

Tο iBooks Author μπορεί να εξάγει το περιεχόμενο σε iBooks, PDF και text μορφή. Σε οποιαδήποτε περίπτωση μπορεί κανείς να λάβει το αρχείο που παράγεται, να το περάσει στο iPad και να το διαβάσει με το iBooks 2.

Σε περίπτωση που ο εκδότης θέλει να πουλήσει το προϊόν χρησιμοποιώντας το iBooks Author πρέπει να χρησιμοποιήσει το iBooks format και να διαθέσει το προϊόν μόνο μέσω του iBookstore με μια ανώτατη τιμή στα $14.99. Η Apple λαμβάνει ως μερίδιο το αναμενόμενο 30% της τιμής του βιβλίου. Η τιμή αυτή είναι αρκετά προσιτή αν σκεφτούμε τις τριπλάσιες και τετραπλάσιες τιμές των κανονικών textbooks στην αγορά. Οι εταιρείες, βέβαια, δεν είναι τόσο αφελείς αφού την μείωση αυτή στην τιμή σκοπεύουν να την αναπληρώσουν από το μέγεθος των πωλήσεων και των συχνών αναβαθμίσεων.

iBooks Author Export

Ξεκάθαρα η Apple επιθυμεί να προωθήσει το iBooks format ως δικό της παρόλο που ουσιαστικά βασίζεται στο ePub3 με μερικές HTML5 προσθήκες από την ίδια. Φυσικά, δεν είναι δύσκολο για κάποια άλλη εταιρεία να υποστηρίξει αυτό το format, αλλά η Apple θέλει σε περίπτωση που θα πουλήσετε την εφαρμογή να είναι η αποκλειστική “διανομέας”. Μόνο σε περίπτωση που μοιράζετε δωρεάν το τελικό προϊόν θα έχετε τη δυνατότητα να το διαθέσετε σε άλλες πλατφόρμες. Προφανώς θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη εφαρμογή για να παράγετε το ίδιο αποτέλεσμα (χωρίς τα χαρακτηριστικά που σας δίνει το iBooks Author, βέβαια, όπως τα 3D μοντέλα κλπ.) και να το πουλήσετε κανονικά σε όλες τις πλατφόρμες.


iBooks Author

Εάν είστε εκδότης, λοιπόν, και θέλετε να διαθέσετε κάποιο multi-touch βιβλίο στο iBookstore θα πρέπει να έχετε τα εξής:

  • έναν paid ή free λογαριασμό (καλό είναι να επιλέξετε από τώρα το paid αν σκοπεύετε να πουλήσετε το βιβλίο σας έναντι κάποιου αντιτίμου) και το Apple ID σας,
  • ένα νούμερο ISBN αν το βιβλίο σας διατίθεται επί πληρωμή, και
  • ένα US Tax ID

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Δεν είναι όλα ρόδινα, όμως, και σε αυτή την πρώτη έκδοση της νέας πλατφόρμας υπάρχουν ορισμένοι σοβαροί περιορισμοί. Για παράδειγμα:

  • Το περιεχόμενο είναι συμβατό μόνο με iPad και συγκεκριμένα με το iBooks 2
  • Η μέγιστη τιμή του βιβλίου μπορεί να είναι μέχρι $14.99 κάτι που για τους εκδότες δεν είναι τόσο καλό.
  • Το iBooks Author είναι συμβατό μόνο με Mac.
  • To iBooks Author δεν είναι ιδανικό για τη συγγραφή ενός βιβλίου αλλά μόνο για τη δημοσίευσή του. Συνεπώς, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε αρχικά κάποιον εξειδικευμένο κειμενογράφο και να μεταφέρετε μετέπειτα το περιεχόμενο στο iBooks Author.
  • Tο μεγάλο μέγεθος των βιβλίων. Τα textbooks συγκεκριμένα μέχρι στιγμής καταλαμβάνουν από 900MB μέχρι 3GB. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα iPad 16GB είναι αρκετά περιοριστικό ως προς τον αριθμό των βιβλίων που μπορεί να έχει. Λογικά το iPad 3 θα προσφερθεί σε ακόμα μεγαλύτερες χωρητικότητες για να ξεπεράσει αυτόν το πρόβλημα.

iTunes U

Τέλος, η Apple παρουσιάζει την αναβαθμισμένη έκδοση του iTunes U, του μεγαλύτερου online καταστήματος δωρεάν εκπαιδευτικού περιεχομένου. Η αναβάθμιση έρχεται με τη μορφή νέας εφαρμογής για το iPad με σκοπό την βοήθεια στους καθηγητές για τον χειρισμό και οργάνωση των διαλέξεων. To iTunes U διατίθεται δωρεάν στο App Store [link].

[MacUser, iPhonehellas]
Loading