Έξυπνο αυτοκόλλητο κολλά καλύτερα στο δέρμα όσο περισσότερο ιδρώνεις

Μια πολλά υποσχόμενη καινοτομία από τα εργαστήρια του Texas A&M University ανοίγει νέους δρόμους για τα φορετά ιατρικά συστήματα, όπως αισθητήρες γλυκόζης, καρδιακοί παλμογράφοι και συσκευές παρακολούθησης ύπνου. Ερευνητική ομάδα ανέπτυξε έναν νέο τύπο βιοσυμβατού συγκολλητικού υλικού, που όχι μόνο δεν ερεθίζει το δέρμα, αλλά κολλάει πιο γερά όσο περισσότερο ιδρώνει ο χρήστης.

Η βασική τεχνολογία πίσω από αυτή την ανακάλυψη είναι τα πολυηλεκτρολυτικά συμπλέγματα, γνωστά ως PECs. Πρόκειται για συγκολλητικά υλικά με βάση το νερό, που προσκολλώνται στο δέρμα πολύ πιο απαλά σε σχέση με τα κλασικά συγκολλητικά με διαλύτες. Αυτό που κάνει την προσέγγιση των ερευνητών πραγματικά μοναδική είναι η θετική αντίδραση του συγκολλητικού στην υγρασία. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μηχανολογίας Jaime Grunlan, επικεφαλής της ομάδας, «οι περισσότεροι θεωρούν πως τα συγκολλητικά με βάση το νερό χάνουν την αποτελεσματικότητά τους όταν υγρανθούν. Στην περίπτωσή μας, όμως, ο ιδρώτας ενισχύει την πρόσφυση».

Το φαινόμενο εξηγείται από τα άλατα που περιέχει φυσικά ο ιδρώτας, τα οποία ενισχύουν σταδιακά τη δύναμη του συγκολλητικού, κάνοντάς το ιδανικό για πολύωρη χρήση σε καθημερινές, πραγματικές συνθήκες. Αυτή η ιδιότητα διαφοροποιεί πλήρως το νέο υλικό από τα υπάρχοντα συγκολλητικά της αγοράς, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως σε ιατρικούς αισθητήρες και βασίζονται σε υδρόφοβες ενώσεις ευαίσθητες στην πίεση, όπως ακρυλικά και μεθακρυλικά πολυμερή ή ρητίνες.

Αν και τα σημερινά συγκολλητικά καταφέρνουν να διατηρούν σταθερά τους αισθητήρες στο δέρμα, η σύστασή τους με βάση οργανικούς διαλύτες συχνά προκαλεί ανεπιθύμητες δερματικές αντιδράσεις. Πολλοί χρήστες αναφέρουν φαγούρα, ερεθισμό, κοκκινίλες και εξανθήματα, ειδικά μετά από παρατεταμένη χρήση. Το υλικό που ανέπτυξε η ομάδα του Grunlan υπόσχεται την ίδια αντοχή με πολύ λιγότερες παρενέργειες.

«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε και να κατοχυρώσουμε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα PEC που μπορεί να ανταγωνιστεί συγκολλητικά όπως το 3M Tegaderm, αλλά χωρίς τις δερματικές ενοχλήσεις που προκαλούν τα συμβατικά υλικά», δήλωσε ο Grunlan.

Αξιοσημείωτο είναι πως η ιδέα για αυτή την ιατρική εφαρμογή προήλθε από μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Ο καθηγητής Grunlan είχε αρχικά ξεκινήσει την έρευνά του για την ανάπτυξη επιστρώσεων επιβράδυνσης φλόγας για αφρώδη υλικά, υφάσματα και ξύλο. Κατά τη διάρκεια αυτών των πειραμάτων, διαπίστωσε την εξαιρετική συγκολλητική ικανότητα των PECs και διέκρινε τις δυνατότητές τους για εφαρμογές στη βιοϊατρική.

Η ερευνητική εργασία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Macromolecular Rapid Communications και, παρότι βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, οι προοπτικές της είναι εξαιρετικά ευρείες. Οι εφαρμογές αυτού του νέου συγκολλητικού θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαρτώνται από φορετούς αισθητήρες για τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων.

Ασθενείς με διαβήτη, καρδιολογικά προβλήματα ή διαταραχές ύπνου χρειάζονται συχνή και συστηματική παρακολούθηση μέσω συσκευών που τοποθετούνται απευθείας στο δέρμα. Η νέα τεχνολογία υπόσχεται να εξαλείψει ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν: τον ερεθισμό και την ενόχληση από τα αυτοκόλλητα των αισθητήρων.

[via]

Loading