Facebook: Εκτεθειμένα δεδομένα από δεκάδες εκατομμύρια λογαριασμούς

Νέα προβλήματα ταλανίζουν τη Facebook, καθώς ένας ερευνητής ασφαλείας ανακάλυψε βάσεις δεδομένων που περιλαμβάνουν περισσότερα από 419 εκατομμύρια καταγραφές που συνδέονται με προσωπικούς λογαριασμούς στο κοινωνικό δίκτυο. Φαίνεται ότι στα δεδομένα αυτά συμπεριλαμβάνονται τηλεφωνικοί αριθμοί και σε ορισμένες περιπτώσεις τα ονόματα, το φύλο και η χώρα των χρηστών.

Όπως ανέφερε ο ερευνητής Sanyam Jain στην ιστοσελίδα TechCrunch, αυτές οι βάσεις δεδομένων βρέθηκαν σε εκτεθειμένο server που δεν προστατευόταν ούτε καν από κάποιο password. Τόνισε, επίσης, πως ορισμένοι τηλεφωνικοί αριθμοί συνδέονται με λογαριασμούς διασημοτήτων στο Facebook. Περίπου 133 εκατ. καταγραφές προέρχονται από λογαριασμούς στις ΗΠΑ, άλλες 18 εκατ. από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες 50 εκατ. από το Βιετνάμ.

Από την πλευρά της, η Facebook δήλωσε στην ιστοσελίδα Engadget ότι τα δεδομένα που βρήκε ο ερευνητής είναι παλιά και φαίνεται ότι έχουν διαρρεύσει αρκετό καιρό πριν γίνει πέρυσι η αλλαγή που αφαιρούσε τη δυνατότητα των χρηστών να πραγματοποιούν αναζήτηση στο κοινωνικό δίκτυο με βάση τον τηλεφωνικό αριθμό. Η συγκεκριμένη database έχει αφαιρεθεί και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος λογαριασμός του Facebook έχει παραβιαστεί. Επίσης, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι οι καταγραφές αυτές είναι διπλές, άρα μιλάμε για περίπου τις μισές από τα 419 εκατ. που αναφέρονται.

Παρόλα αυτά, δεν παύει να είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι διαρρέουν τηλεφωνικοί αριθμοί, μιας και τα τελευταία χρόνια ο κόσμος δύσκολα αλλάζει τακτικά το νούμερο του. Επίσης, εάν γνωρίζεις το Facebook ID είναι αρκετά εύκολο να βρεις σε ποιον χρήστη ανήκει, από τη στιγμή που πρόκειται για μοναδικό αριθμό που συνδέεται με έναν μόνο λογαριασμό.

[via]

Loading