Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εφαρμόστηκε και στον περυσινό τελικό του Champions League, αλλά με σημαντικό ποσοστό λάθους

Αν νομίζατε ότι μόνο η αστυνομία της Κίνας θα "έπαιζε" με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, γράψτε λάθος. Ήδη έχει δοκιμαστεί κάτι ανάλογο στη Νότια Ουαλία κατά τη διάρκεια του περυσινού τελικού του Champions League μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Γιουβέντους. Παρόλα αυτά, η αστυνομία της Ουαλίας ήταν αρκετά πιο μετριοπαθής στον χαρακτηρισμό της τεχνολογίας, καθώς παραδέχτηκε πως κατέγραψε περισσότερες από 2000 λανθασμένες ταυτοποιήσεις στο σύστημα της.

Οι κάμερες ασφαλείας σάρωσαν περίπου 170.000 ανθρώπους και το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης προσώπου (Automated Facial Recognition - AFR) αναγνώρισε 2470 πιθανούς εγκληματίες. Από αυτούς, όμως, οι 2297 (το 92%) αποδείχτηκε ότι ταυτοποιήθηκαν λανθασμένα. Σίγουρα η τεχνολογία δεν έχει τελειοποιηθεί, αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο ποσοστό λάθους.

Η αστυνομία της Ουαλίας υπερασπίστηκε το σύστημα AFR ισχυριζόμενη ότι τους τελευταίους 9 μήνες έχει οδηγήσει σε 450 συλλήψεις και επιτυχημένες καταδίκες, χωρίς ούτε μία φορά να υπάρξει αντίδραση από την κοινή γνώμη. Ο λόγος της επιτυχίας δεν είναι άλλος από τον συνδυασμό των αποτελεσμάτων με την κοινή λογική των αστυνομικών, αφού μετά από κάθε ταυτοποίηση ακολουθούσε κανονική έρευνα σε βάθος, προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε σύλληψη.

Ανεξάρτητα από την επιτυχία ή αποτυχία του συστήματος, αυτό που εγείρει τα σημαντικότερα ερωτήματα είναι η χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στις κάμερες ασφαλείας χωρίς τη συναίνεση των πολιτών.

[via]

Loading