Νέα τεχνική προσδιορίζει τα υγιέστερα έμβρυα αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας των εξωσωματικών

connor

Αυτό που καθιστά τον μόλις 2 μηνών Connor Levy ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι οι γιατροί εξέτασαν την αλληλουχία του γονιδιώματος του για τυχόν ανωμαλίες πριν τη γέννηση του,  κάνοντας χρήση μιας νέας τεχνικής επόμενης γενιάς (next generation sequencing – NGS) προκειμένου να εντοπιστούν τα πιο υγιή έμβρυα.

Η αλληλούχηση του DNA είναι η διαδικασία κατά την οποία εξετάζεται η αλληλουχία των νουκλεοτιδίων βήμα βήμα από το ένα νουκλεοτίδιο στο επόμενο και παρότι είναι αρκετά ακριβή εφαρμόζεται κατά κόρον στις εξωσωματικές. Στην τεχνική NGS οι ερευνητές χωρίζουν την αλληλουχία σε διάφορα τμήματα τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζονται παράλληλα.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επιλεγούν τα υγιέστερα έμβρυα και να αυξηθούν έτσι οι πιθανότητες μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση του Connor, οι γιατροί εξέτασαν τα χρωμοσώματα του από όταν ήταν μόλις 5 ημερών έμβρυο για να προσδιορίσουν ποια είχαν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εξελιχθούν σε ένα υγιές μωρό. Οι πιθανότητες γέννησης εμβρύων με λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων είναι μόλις 1 στις 10 στις γυναίκες στα 20 τους, 25% στην ηλικία των 30 και 75% σε αυτές των 40 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η συγκεκριμένη τεχνική θα βοηθήσει πολλές γυναίκες σε προχωρημένη ηλικία να γεννήσουν υγιή παιδιά αλλά και πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβήματα τεκνοποίησης, αν και δεν αποκλείεται να δούμε και μερικές αθέμιτες χρήσεις που αφορούν την εμπορευματοποίηση των παιδιών.

[via]

This entry was posted in Health, Misc, Science. Bookmark the permalink.