Google: Τέλος στις κακόβουλες διαφημίσεις για προστασία των χρηστών

Από τον Scott Spencer, Αντιπρόεδρο για τη διαχείριση προϊόντων, το Απόρρητο και την Ασφάλεια των Διαφημίσεων, Google

Όταν οι άνθρωποι αναζητούν πληροφορίες εμπιστεύονται τη Google κι εμείς έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορούν να εμπιστευτούν και τις διαφημίσεις που βλέπουν στις πλατφόρμες μας. Η δέσμευση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε εποχές αβεβαιότητας, όπως ήταν και οι τελευταίοι μήνες που ο κόσμος χρειάστηκε ν’ αντιμετωπίσει την πανδημία COVID-19.

Ανταποκρινόμενοι στο Covid 19

Από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας, ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε στενά τη συμπεριφορά των διαφημιζόμενων, προκειμένου να προστατέψουμε τους χρήστες μας από διαφημίσεις που δείχνουν να εκμεταλλεύονται την κρίση. Οι διαφημίσεις αυτές προέρχονται συχνά από πηγές που χρησιμοποιούν δημιουργικά τεχνάσματα για να παρακάμψουν τα προστατευτικά μας συστήματα. Για παράδειγμα, είδαμε αύξηση σε απατηλές διαφημίσεις για προϊόντα σε ζήτηση, όπως μάσκες προσώπου. Οι διαφημίσεις αυτές περιλάμβαναν προϊόντα σε τιμές πολύ πάνω από αυτές της αγοράς ή παραπλανούσαν το κοινό σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων ή είχαν τοποθετηθεί από εμπόρους που δεν ήταν συνεπείς στις παραγγελίες.

Διαθέτουμε μια ειδική ομάδα αποκλειστικά για το COVID-19 που εργάζεται 24 ώρες το 24άωρο για να δημιουργεί νέες τεχνολογίες ανίχνευσης και να βελτιώνει τα υφιστάμενα συστήματα επιβολής μας, προκειμένου να εμποδίζει κακόβουλες πηγές να κερδοσκοπούν από την πανδημία. Οι συντονισμένες αυτές προσπάθειες αποδίδουν. Τους τελευταίους μήνες μπλοκάραμε και αφαιρέσαμε εκατοντάδες εκατομμύρια διαφημίσεις σχετικές με τον κορονοϊό, οι οποίες παραβίασαν την πολιτική μας σε θέματα όπως εξαπάτηση τιμών, κερδοσκοπία σχετικά με παγκόσμια έλλειψη ιατρικού υλικού και παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με θεραπείες.

Ταυτόχρονα, και ενώ ο κορονοϊός έχει εξελιχθεί στο πιο ενδιαφέρον, ίσως, θέμα συζήτησης σε καθημερινή βάση, αναζητούμε τρόπους που επιτρέπουν στους διαφημιστές από όλους τους κλάδους να μοιράζονται σχετικές, επικαιροποιημένες πληροφορίες με τα κοινά τους. Για παράδειγμα, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε βοηθήσει Μ.Κ.Ο., κυβερνήσεις, νοσοκομεία και παρόχους περίθαλψης, ενώ εξακολουθούμε να προσαρμόζουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τους χρήστες και ότι προκρίνουμε σημαντικές πληροφορίες από αξιόπιστους διαφημιστές .

Διατηρώντας την ακεραιότητα του οικοσυστήματος

Η διατήρηση της ακεραιότητας των διαφημίσεων στις πλατφόρμες μας, με τον τρόπο που την πετυχαίνουμε κατά τη διάρκεια του COVID-19, αποτελεί συνέχεια της δουλειάς που κάνουμε κάθε μέρα για να εμποδίζουμε τις κακόβουλες επιθέσεις. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται στις ομάδες μας για να διασφαλίζουμε την προστασία των χρηστών μας και να δημιουργούμε ένα ασφαλές οικοσύστημα για τους διαφημιστές και τους εκδότες περιεχομένου, ενώ κάθε χρόνο μοιραζόμαστε μια περίληψη του έργου που έχει επιτευχθεί.

Το 2019, μπλοκάραμε και αφαιρέσαμε 2.7 εκατομμύρια κακόβουλες διαφημίσεις—δηλαδή, περισσότερες από 5,000 το λεπτό. Επίσης, κλείσαμε 1.5 εκατομμύριο διαφημιστικούς λογαριασμούς λόγω υπερβολικών παραβιάσεων, δηλαδή 500,000 περισσότερους από το 2018. Σε ό,τι αφορά στους εκδότες, κλείσαμε πάνω από 1.2 εκατομμύρια λογαριασμούς και αφαιρέσαμε διαφημίσεις από τουλάχιστον 21 εκατομμύρια διαδικτυακές σελίδες που αποτελούν τμήμα του εκδοτικού δικτύου μας, για παραβίαση των πολιτικών μας. Το κλείσιμο λογαριασμών αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο επιβολής που χρησιμοποιούμε για να καταργούμε συνολικά τους λογαριασμούς—και όχι απλά μια μεμονωμένη διαφήμιση ή σελίδα— διαφημιστών και εκδοτών σε περίπτωση που έχουν ιστορικό παραβιάσεων.

Remote file

Βελτιώνοντας τα μέτρα κατά του phishing και του "trick-to-click"

Εάν εντοπίσουμε συγκεκριμένες κατηγορίες διαφημίσεων που είναι περισσότερο ύποπτες για κακόβουλη δράση, θέτουμε ως προτεραιότητα το να εμποδίσουμε τις αντίστοιχες πηγές να εκμεταλλευτούν τους χρήστες μας. Μια από τις περιοχές με τις οποίες έχουμε εξοικειωθεί ιδιαίτερα είναι το phishing, μια κοινή πρακτική που χρησιμοποιείται από άτομα που εξαπατούν, με στόχο να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες χρηστών, με ψευδή προσχήματα. Για παράδειγμα, το 2019 παρατηρήσαμε μια αύξηση τέτοιων περιπτώσεων, σε βάρος ανθρώπων που έψαχναν να ανανεώσουν τα διαβατήριά τους. Οι συγκεκριμένες διαφημίσεις μιμούνταν αληθινές διαφημίσεις ιστότοπων που αναλαμβάνουν, νόμιμα, την ανανέωση, αλλά ο πραγματικός σκοπός τους ήταν να αποσπάσουν από τους χρήστες ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς ασφαλιστικών φορέων ή πιστωτικών καρτών. Μια άλλη συνηθισμένη κατηγορία κακόβουλης δράσης είναι οι διαφημίσεις “trick-to-click” — που παρασύρουν με δόλο τους χρήστες να αλληλεπιδράσουν, χρησιμοποιώντας σοβαροφανείς συνδέσμους (με την παραίνεση “click here”) οι οποίοι μοιάζουν συχνά με ειδοποιήσεις συστημάτων υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων.

Μαθαίνοντας να αναμένουμε ορισμένες επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις phishing και “trick-to-click,” μπορούμε πλέον να τις αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά. Το 2019 καταρτίσαμε μια εσωτερική ομάδα με στόχο να ιχνηλατήσει τις πρακτικές και τα σημάδια δημιουργών τέτοιου τύπου απατηλών διαφημίσεων, ώστε να εντοπίζουμε και να αφαιρούμε ταχύτερα το περιεχόμενό τους. Η πρωτοβουλία αυτή βελτίωσε σημαντικά τα μοντέλα μας, επιτρέποντάς μας να αναγνωρίζουμε και να καταπολεμούμε καλύτερα τις καταχρηστικές παραβιάσεις. Ως αποτέλεσμα, είδαμε 50% λιγότερες κακόβουλες διαφημίσεις και των δυο κατηγοριών σε σχέση με πέρσι. Συνολικά, το 2019 μπλοκάραμε πάνω από 21 εκατομμύρια διαφημίσεις τύπου phishing και 19 εκατομμύρια τύπου “trick-to-click”.

Προσαρμόζοντας τις πολιτικές μας και την τεχνολογία σε πραγματικό χρόνο

Ορισμένοι κλάδοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε κακόβουλες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές καταφεύγουν σε online οικονομικές υπηρεσίες για αγορά ακινήτων, εντοπίσαμε μια αύξηση σε διαφημίσεις προσωπικών δανείων οι οποίες περιέχουν παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τους όρους δανεισμού. Για να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο αυτό, διευρύναμε την πολιτική μας με σκοπό να επιτρέπουμε διαφημίσεις δανείων που αναφέρουν με σαφήνεια, στην ιστοσελίδα ή στην εφαρμογή, τις αμοιβές, τα ρίσκα και τα οφέλη, ώστε οι χρήστες να είναι καλά πληροφορημένοι πριν αποφασίσουν. Η αναθεωρημένη αυτή πολιτική μας μας επέτρεψε να καταργήσουμε 9.6 εκατομμύρια τέτοιου είδους κακόβουλων διαφημίσεων το 2019, διπλασιάζοντας την επίδοσή μας σε σχέση με το 2018.

Στο τέλος της περσινής χρονιάς, παρουσιάσαμε επίσης ένα πρόγραμμα πιστοποίησης για διαφημιστές διαχείρισης χρεών που προσφέρονται να διαπραγματεύονται με οφειλέτες, προκειμένου να επιλύουν δανειακά ή χρεωστικά προβλήματα. Ξέρουμε ότι οι χρήστες που έχουν ανάγκη τέτοιας βοήθειας βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση και θέλουμε να δημιουργήσουμε γι’ αυτούς μια ασφαλή εμπειρία. Το νέο αυτό πρόγραμμα διασφαλίζει ότι επιτρέπουμε την καταχώριση διαφημίσεων τέτοιου είδους υπηρεσιών μόνο σε διαφημιστές που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους τοπικών ρυθμιστικών αρχών. Εξακολουθούμε να διερευνούμε τρόπους για να είναι διαθέσιμο και κατάλληλο αυτό το πρόγραμμα σε περισσότερες χώρες.

Κοιτάζοντας μπροστά

Η διατήρηση της εμπιστοσύνης στο οικοσύστημα της ψηφιακής διαφήμισης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη Google. Επιπλέον, με δεδομένη την παγκόσμια ανησυχία για την υγεία, η προετοιμασία για και η ανταπόκριση σε απόπειρες εκμετάλλευσης των χρηστών είναι σήμερα πιο σημαντική από κάθε άλλη φορά. Γνωρίζουμε ότι οι τακτικές κακόβουλων επιθέσεων θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται και ότι θα προκύψουν νέες κοινωνικές προκλήσεις. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι προστατεύουμε τους χρήστες, τους διαφημιστές και τους εκδότες από κακόβουλες επιθέσεις σε όλες τις διαφημιστικές πλατφόρμες μας.

Loading