Google: Θα σε ενημερώνει αν η διεύθυνση email έχει δημοσιευθεί στο dark web

Η Google ετοιμάζει μια νέα λειτουργία ασφαλείας για τους λογαριασμούς των χρηστών, η οποία θα τους ενημερώνει για το ενδεχόμενο να έχει δημοσιευθεί η διεύθυνση email τους στο dark web. Η εταιρεία ανέλυσε το πλάνο της στο πρόσφατο συνέδριο Google I/O 2023 μαζί με διάφορες άλλες ενέργειες που αφορούν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών σε όλες τις υπηρεσίες - εφαρμογές της, όπως προστασία από spam αρχεία στο Google Drive και ακόμα πιο βελτιωμένη διαδικασία διαγραφής του ιστορικού αναζήτησης στο Google Maps.

gmail-dark-web-report.jpg

Η εταιρεία επεκτείνει τις αναφορές της σχετικά με το dark web σε όλους τους λογαριασμούς Google στις ΗΠΑ, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται η ενημέρωση για την διεύθυνση email, και θα συνοδεύεται από οδηγίες που θα μπορούν να ακολουθήσουν οι χρήστες για να προστατεύσουν καλύτερα τον λογαριασμό τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς οι διευθύνσεις email καταλήγουν στο dark web συνήθως μετά από κάποια παραβίαση των βάσεων δεδομένων διάφορων υπηρεσιών και εφαρμογών όπου μπορεί να έχει πραγματοποιήσει εγγραφή ο χρήστης.

Αυτές οι διευθύνσεις πωλούνται σε πακέτα στο dark web και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πληθώρα κακόβουλων ενεργειών, όπως κλοπή ταυτότητας, τραπεζικές απάτες και phishing. Οι αναφορές σχετικά με το dark web είχαν λανσαριστεί πριν από καιρό για τους συνδρομητές των πακέτων Google One στις ΗΠΑ και σταδιακά επεκτείνονται σε ακόμη περισσότερες χώρες παγκοσμίως. 

Εξάλλου, τα συστήματα προστασίας από spam που γνωρίζουμε από το Gmail επεκτείνονται πλέον και στο Google Drive. Η υπηρεσία θα ταξινομεί αυτόματα τα spam αρχεία σε ξεχωριστό φάκελο για να προστατεύσει τους χρήστες από το άνοιγμα τους, ενώ ισχυρίζεται πως το νέο περιβάλλον χρήσης καθιστά τον διαχωρισμό και την επισκόπηση των αρχείων πολύ πιο εύκολη.

Σε ό,τι αφορά τη διαγραφή ιστορικού από το Google Maps, η συγκεκριμένη δυνατότητα υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό μέσα από την καρτέλα Web & App Activity στις ρυθμίσεις του λογαριασμού του χρήστη, όμως, πλέον θα μπορείς να διαγράφεις τις πρόσφατες αναζητήσεις σου απευθείας από το Google Maps με ένα κλικ.

Τέλος, η Google ενισχύει τις λειτουργίες ασφαλείας που σχετίζονται με άλλες πλατφόρμες και οργανισμούς, οι οποίες χρησιμοποιούν το Content Safety API της εταιρείας (π.χ. Facebook). Πλέον ο εντοπισμός και η αφαίρεση περιεχομένου παιδικής κακοποίησης γίνεται αυτόματα και στα videos.

Loading