GPT-4: Επίσημα η νέα έκδοση του AI, διαθέσιμη ήδη στο Bing Chat
Η OpenAI προχώρησε στα αποκαλυπτήρια του νέου μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης GPT-4, το οποίο μάλιστα είναι διαθέσιμο από σήμερα για τους συνδρομητές του προγράμματος ChatGPT Plus με όριο χρήσης, ενώ οι developers μπορούν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για να μπουν στην λίστα αναμονής που θα τους δώσει σε κάποια στιγμή πρόσβαση στο σχετικό API.
Η Microsoft είναι προφανώς η πρώτη εταιρεία που προχωρά στην εκμετάλλευση του GPT-4, με την εταιρεία να τονίζει πως το Bing Chat τρέχει ήδη αυτήν την έκδοση και μάλιστα έχει συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη της σε συνεργασία με την OpenAI.
Άλλες εταιρείες που μπήκαν στο παιχνίδι του GPT-4 είναι η Stripe, η οποία σαρώνει επαγγελματικές ιστοσελίδες για να δημιουργήσει περιλήψεις τους για την εξυπηρέτηση πελατών, η Morgan Stanley για την ανάπτυξης συστήματος οικονομικής ανάλυσης, η Khan Academy για την δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και η Duolingo για να στήσει ένα νέο πακέτο συνδρομής εκμάθησης ξένης γλώσσας.
Το GPT-4 έχει τη δυνατότητα να παράγει κείμενο έχοντας ως εφόδια συνδυασμό κειμένου και εικόνων, επομένως, πρόκειται για μια εξέλιξη σε σύγκριση με το GPT-3.5 που δεχόταν μόνο κείμενο. Επιπλέον, η OpenAI σημειώνει πως το GPT-4 πέρασε διάφορα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά benchmarks για να αποδίδει πλέον σε πολύ ανώτερο «ανθρώπινο» επίπεδο. Για παράδειγμα, πέρασε εξετάσεις εισαγωγής με βαθμολογία που παραπέμπει στο κορυφαίο 10% των εξεταζόμενων, ενώ το GPT-3.5 είχε βαθμολογηθεί στο κατώτερο 10%.
Όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις, το GPT-4 έχει εκπαιδευτεί με δεδομένα που είναι διαθέσιμα δημοσίως, αλλά η OpenAI συνεργάστηκε με τη Microsoft για να δημιουργήσουν έναν «υπερυπολογιστή» στο Azure που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως ο εκπαιδευτής του νέου μοντέλου για περισσότερο από 6 μήνες.
Από τις επίσημες δηλώσεις κρατάμε ότι το GPT-4 είναι τρομερά πιο εξελιγμένο από την προηγούμενη έκδοση και απ’ ό,τι φαίνεται κάθε νέα έκδοση θα είναι εκθετικά καλύτερα από την προηγούμενη. Τονίζουν ιδιαίτερα την ικανότητα να δίνει πιο ολοκληρωμένες και σαφείς απαντήσεις, όπως και στο γεγονός ότι μπορεί να διακρίνει τις διαφορές στις πολύπλοκες περιγραφές είτε αφορά κείμενο, είτε εικόνα.
Καμιά φορά έχουμε την εντύπωση πως όλα αυτά θα μπουν στην καθημερινότητα μας στο μακρινό μέλλον, αλλά μάλλον είναι ήδη εδώ…