Gran Turismo 7 Review: Ένας ύμνος για το αυτοκίνητο

Μπορεί η γενιά του PlayStation 4 να μην απόλαυσε κάποια από τις αριθμημένες εκδόσεις του Gran Turismo (αποκλειστικό racing game του PlayStation από το 1997) και να αρκέστηκε στην έκδοση Gran Turismo Sport, ωστόσο, η αναμονή για το Gran Turismo 7 άξιζε και με το παραπάνω. Η δημιουργός Polyphony Digital έχει κάνει τρομερή δουλειά σε όλους τους τομείς και φυσικά εκμεταλλεύεται τις τεράστιες δυνατότητες που της προσφέρει το PlayStation 5 για να δώσει ένα άριστο τελικό προϊόν που συναρπάζει τόσο τους φίλους των racing games, όσο και αυτούς που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με αυτήν την κατηγορία. 

gran-turismo-7-techgear-review.jpg

Το μυστικό της δεν βρίσκεται μόνο στα αληθοφανέστατα γραφικά και την πληθώρα των διαθέσιμων οχημάτων, αλλά στο γεγονός ότι το ίδιο το παιχνίδι σε προκαλεί διαρκώς να επιστρέφεις ξανά και ξανά για νέες περιπέτειες. Η εκπληκτική εισαγωγή σου δίνει ένα μάθημα για την ιστορία της αυτοκίνησης μέσα από μια συρραφή πραγματικών videos, ώσπου καταλήγει σε in-game υλικό που σε αφήνει με ανοικτό το στόμα. Μόλις ολοκληρωθεί η εισαγωγή, το καλωσόρισμα περιλαμβάνει μια πρώτη επαφή με το Music Rally, το νέο mode που προστέθηκε στη σειρά όπου προσπαθείς να φτάσεις όσο πιο μακριά γίνεται μέχρι να ολοκληρωθεί η μουσική, για να δεις και κατά πόσο συμμετέχει το τηλεχειριστήριο DualSense στην όλη εμπειρία. Από εκεί και πέρα περνάς στο βασικό παιχνίδι και τον παγκόσμιο χάρτη.

gran-turismo-7-techgear-review-1.jpg

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, το Gran Turismo 7 περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα προόδου που εξελίσσεται σχετικά γρήγορα. Η πρόοδος αυτή μεταφράζεται σε συλλογή νέων οχημάτων, ολοκλήρωση των αποστολών που σου δίνονται από το Café για να ξεκλειδώνεις νέα modes, πίστες, πρωταθλήματα κλπ., επομένως, όσο παίζεις τόσο πιο γρήγορα ξεδιπλώνονται μπροστά σου όλα αυτά που έχει να προσφέρει το παιχνίδι. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα στοιχεία που έφερε η Polyphony Digital, διότι βιώνεις άμεσα την επιβράβευση για τις προσπάθειες σου. Παράλληλα, είναι αρκετά συχνή η δωρεά νέων οχημάτων όσο ολοκληρώνεις πίστες και έχει ενσωματωθεί το Daily Workout mode από το Gran Turismo Sport που σε προκαλεί να οδηγήσεις καθημερινά 26219 μίλια για να κερδίσεις ένα 1-Star Roulette Ticket που με τη σειρά του εξαργυρώνεται σε διάφορα τυχαία δωράκια (π.χ. credits, εξαρτήματα ή ακόμα και νέα αυτοκίνητα).

gran-turismo-7-techgear-review-2.jpg

Στο κομμάτι του gameplay καταγράφεται πολύ σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το Gran Turismo Sport, καθώς οι δημιουργοί βρήκαν την χρυσή τομή μεταξύ simulation και arcade, υπό την έννοια ότι δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα έμπειρος gamer για να κατανοήσεις τη φιλοσοφία και τη διαφορετικότητα κάθε οχήματος που επιλέγεις. Κάθε αυτοκίνητο έχει την δική του ξεκάθαρη ταυτότητα και όταν έχεις προχωρήσει αρκετά στο παιχνίδι διαπιστώνεις πως κάποια μοντέλα σε βολεύουν περισσότερο από κάποια άλλα. Είναι άκρως εντυπωσιακό όταν διαπιστώνεις πως διαφέρει σημαντικά η εμπειρία οδήγησης ανάλογα με το όχημα, αλλά και το πως επιδρούν στην συνολική απόδοση οι καιρικές συνθήκες. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικές κάμερες για να βλέπεις π.χ. ολόκληρο το αυτοκίνητο ή ακόμα και μόνο την καμπίνα (προσωπική αγαπημένη επιλογή), οπότε ο καθένας μπορεί να πορευτεί ανάλογα με το πως βολεύεται καλύτερα. Δυστυχώς, δεν είχα την ευκαιρία να παίξω με τιμονιέρα, αλλά και μόνο με το DualSense η εμπειρία είναι εξαιρετική, αφού νιώθεις τα πάντα απόλυτα ρεαλιστικά συν ότι υπάρχει επιλογή να χρησιμοποιείς το τηλεχειριστήριο σαν τιμόνι (το στρίβεις αριστερά - δεξιά αντί να κουνάς το joystick).

gran-turismo-7-techgear-review-5.jpg

Από πλευράς παραμετροποιήσεων, το Gran Turismo 7 σου προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επιλογών για να διαμορφώσεις όπως επιθυμείς τα αυτοκίνητα σου. Από τα κλασικά φρένα, εξατμίσεις, αναρτήσεις, κινητήρες και turbo μέχρι custom εξαρτήματα, χρώματα, αεροτομές κλπ. Όλες αυτές οι παραμετροποιήσεις επηρεάζουν τη συνολική απόδοση του οχήματος και προφανώς σε κρατάνε απασχολημένο για καιρό αν θες να φτιάξεις το αυτοκίνητο των ονείρων σου. Εδώ να αναφέρουμε ότι επιστρέφει το Showcase mode, απ’ όπου μπορείς να μοιράζεσαι τα σχέδια σου με άλλους gamers, καθώς και να βρίσκεις φτιαγμένα αυτοκίνητα για να τα χρησιμοποιήσεις στους αγώνες σου.

gran-turismo-7-techgear-review-6.jpg

Εκεί που πρέπει να γίνει λίγη δουλίτσα παραπάνω με κάποιο από τα (αναμενόμενα) updates, είναι το online κομμάτι και ειδικότερα στο Sport Mode. Σε περίπτωση που αποφασίσεις να γίνεις ο οικοδεσπότης στο δικό σου lobby, καλό θα είναι να γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει τρόπος να τροποποιήσεις τους κανόνες αφότου βγει στον αέρα, επομένως, χρειάζεται πολύ προσοχή στους περιορισμούς που θα θέσεις για τα online races. Διαφορετικά, θα πρέπει να κλείσεις το lobby σου και να ξεκινήσεις νέο από την αρχή. Γενικότερα η Polyphony Digital σκοπεύει να επενδύσει στο online κομμάτι με βαθμολογίες οδηγών, online αγώνες, πρωταθλήματα κλπ. μέσα από τα Multiplayer και Sport modes, αλλά όπως και να ‘χει, το Gran Turismo 7 περιλαμβάνει μπόλικο υλικό για single-player απόλαυση αν δεν είστε λάτρεις αυτής της φάσης.

gran-turismo-7-techgear-review-3.jpg

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το Gran Turismo 7 είναι από τα παιχνίδια που σε επιβραβεύουν διαρκώς για την πρόοδο που σημειώνεις και τον χρόνο που αφιερώνεις σε αυτό. Μπορείς να κερδίζεις τακτικά νέα αυτοκίνητα και in-game νόμισμα μέσα από τα Mission, Daily Workout, Circuit Experience και License Test modes, αλλά σαφέστατα θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να αποκτήσεις τα Legend Cars (π.χ. Porsche 911 GT1). Το ευχάριστο είναι ότι σπάνια σε ενοχλεί σχετικά με το σύστημα μικροσυναλλαγών (μπορείς να αποκτάς in-game νόμισμα δαπανώντας πραγματικά χρήματα) και ουσιαστικά μπορείς να κάνεις τα πάντα χωρίς να ξοδέψεις ούτε σεντ. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί αυτό στη συνέχεια, αφού η εταιρεία σκοπεύει να υποστηρίξει το παιχνίδι για αρκετά χρόνια.

gran-turismo-7-techgear-review-4.jpg

Για το τέλος αφήνουμε το κομμάτι των γραφικών. Σύμφωνοι, δεν υπάρχει κανείς που να μην περίμενε πως θα δούμε εντυπωσιακά γραφικά στο Gran Turismo 7, αλλά εδώ γινόμαστε μάρτυρες ενός πραγματικού άλματος σε όλα τα επίπεδα. Το επίπεδο της αληθοφάνειας, της λεπτομέρειας και της καθαρότητας στις πίστες και τα αυτοκίνητα είναι ασύλληπτο, με το δυναμικό σύστημα καιρού και τον κύκλο ημέρας - νύχτας να απογειώνει την εμπειρία που βιώνεις τόσο όταν οδηγάς, όσο και όταν απλά χαζεύεις κάποιο από τα replays.

gran-turismo-7-techgear-review-8.jpg

Συνοψίζοντας, το Gran Turismo 7 άξιζε αδιαμφισβήτητα την αναμονή και αναμένεται ακόμα καλύτερο με τις προσθήκες και τις επιδιορθώσεις που ετοιμάζει η Polyphony Digital. Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να αναδειχθεί Game of the Year στα διάφορα βραβεία, αλλά σαφέστατα έχει το μεγάλο προβάδισμα για τον τίτλο του κορυφαίου racing game της χρονιάς (και όχι μόνο).


Loading