up_icon
HUAWEI

Huawei: Η συνέντευξη που πρέπει να διαβάσεις

16 Αυγούστου 2020 Christos Elpidis

Huawei: Η συνέντευξη που πρέπει να διαβάσεις

Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι ειδήσεις που αφορούν τη Huawei έχουν ξεφύγει από την κλασική προσέγγιση, δηλαδή αυτής της παρουσίασης κάποιας συσκευής ή υπηρεσίας και ενδεχομένως κάποια τοποθέτηση από στέλεχος της εταιρείας για την στρατηγική και τα μελλοντικά σχέδια της. Συνηθίσαμε να διαβάζουμε και να γράφουμε αναλύσεις για την κόντρα με τις ΗΠΑ, το μπλοκάρισμα της από τα δίκτυα 5G και τις ανησυχίες δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών των συσκευών της. Γι’ αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνέντευξη που παρέθεσε ο κ. Anson Zhang, επικεφαλής του τμήματος Huawei Consumer Business στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον Zak Doffman, διότι μίλησε για σχεδόν όλα τα θέματα που αφορούν την εταιρεία.

Η Huawei και η Apple είναι οι μόνες εταιρείες στον κόσμο που μπορούν να υποστηρίξουν ένα πλήρες οικοσύστημα hardware και software μακροπρόθεσμα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις, κυκλοφορούν πολλές φήμες και η πίεση είναι μεγάλη, είμαστε αφοσιωμένοι στην επένδυση που έχουμε κάνει στο οικοσύστημα μας. Αυτή η στρατηγική θα πετύχει.
Οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σύγκριση με πέρυσι. Το μπλοκάρισμα από τις ΗΠΑ, η αποχώρηση από τα δίκτυα 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλές ερωτήσεις, φήμες και αβεβαιότητα. Όλα αυτά γεννούν ερωτήματα στους καταναλωτές, όπως τι θα γίνει στο μέλλον με τη συσκευή Huawei που αγόρασαν. Εμείς εξακολουθούμε να είμαστε αφοσιωμένοι στους πελάτες μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, ανεξάρτητα από την κατάσταση με τα δίκτυα 5G. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επάνω στη στρατηγική μας και να διανέμουμε τα προϊόντα μας. Οποιοσδήποτε καταναλωτής έχει στα χέρια του συσκευή της Huawei ή επιθυμεί να αγοράσει κάποια δεν θα μείνει ξεκρέμαστος. Θα παρέχουμε αναβαθμίσεις και, το κυριότερο, χτίζουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική επάνω στο οικοσύστημα μας.
Το ζήτημα που προέκυψε με τους επεξεργαστές Kirin είναι προφανώς μια μεγάλη πρόκληση. Εξελίσσουμε το Kirin SoC εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, από το τίποτα. Τώρα, όμως, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε κατασκευστή, όπως για παράδειγμα την Qualcomm, με σκοπό να υποστηρίξουμε τα νέα smartphones, τα νέα tablets και τα νέα PCs από την επόμενη χρονιά. Το Kirin SoC είναι απλά ένα κομμάτι του οικοσυστήματος, όχι ο θεμελιώδης λίθος. Δεν πιστεύουμε ότι θα επηρεαστεί η γενικότερη στρατηγική μας.
Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα 5 - 10 χρόνια να αναβαθμίσουμε την εμπειρία χρήση για τον καταναλωτή χρησιμοποιώντας την τεχνολογία 5G και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Επάνω στο δικό μας οικοσύστημα, στο μέλλον όλες οι συσκευές των καταναλωτών θα επικοινωνούν έξυπνα μεταξύ τους μέσω των HMS. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να επενδύσει $3 δισ. για να υποστηρίξει τους developers σε παγκόσμιο επίπεδο και η πρόοδος που σημειώσαμε μέσα στους πρώτους 6 μήνες είναι εντυπωσιακή. Μέχρι το τέλος του 2019 είχαμε χαρτογραφήσει τις 3000 πιο δημοφιλείς εφαρμογές, τις πιο πολυχρησιμοποιημένες και μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιουλίου, το 80% εξ αυτών έχουν έρθει στο δικό μας κατάστημα AppGallery. Επομένως, ο κάθε χρήστης μπορεί να βρει στο AppGallery το 80% των κορυφαίων εφαρμογών.
Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 1.6 εκατομμύρια developers συνεργάζονται με χιλιάδες μηχανικούς της Huawei για να ενισχύσουν την εμπειρία χρήσης των HMS. Έχουμε τις δικές μας εναλλακτικές υπηρεσίες αντί αυτών της Google. Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Google (GMS) εδώ και χρόνια. Τώρα πραγματοποιούμε τα βήματα για το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα τα Huawei Music και Huawei Video, κλείνοντας συνεργασίες με τρείς από τις μεγαλύτερες εταιρείες μουσικής των ΗΠΑ. Μην εκπλαγείτε, επίσης, εάν δείτε και την υπηρεσία Huawei Maps μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτή είναι η απάντηση μας. Θα παρέχουμε τις δικές μας λύσεις.
Πρόσφατα ανακοινώσαμε την έκδοση HMS 5.0, η οποία είναι η νέα μεγάλη αναβάθμιση και αποτελεί ορόσημο για εμάς. Είναι η πρώτη φορά που επιτύχαμε πλήρη λειτουργικότητα σε σύγκριση με τα GMS, αλλά πέρα από αυτό, προσφέρουμε νέες λειτουργίες για να υποστηρίξουμε τους developers και συνεχίζουμε στον ίδιο ρυθμό, δεν θα συμβιβαστούμε.
Επιπλέον, η στρατηγική “1+8+N” εξακολουθεί να υφίσταται. Όπου “1” τοποθετήσαμε το smartphone, την καρδιά του οικοσυστήματος ως την πιο σημαντική συσκευή που χρησιμοποιεί περισσότερο ο κάθε καταναλωτής. Γύρω από το smartphone κινούνται οι υπόλοιποι 8 τομείς που συνδέονται με τα HMS, διότι τρέχουν το ίδιο λειτουργικό σύστημα (PCs, tablets, TVs, wearables κλπ.), ενώ το “N” αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε συσκευή IoT που έχει πρόσβαση στο οικοσύστημα της Huawei μέσω του HiLink. Αυτό λειτουργεί στην Κίνα εδώ και περίπου 2 χρόνια και τώρα ετοιμαζόμαστε για το λανσάρισμα σε άλλες αγορές.
Να σημειώσω ότι το γεγονός πως ξεπεράσαμε για πρώτη φορά τη Samsung σε πωλήσεις smartphones παγκοσμίως ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς και αποδεικνύει ότι η δραστηριότητα μας επεκτείνεται.
Σε ό,τι αφορά τα PCs, κάναμε το πρώτο βήμα από την Κίνα το 2017. Θέλουμε να πλασαριστούμε στην αγορά με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς παίκτες της αγοράς. Θέλουμε τα PCs να είναι πιο επιθυμητά και πιο μοδάτα. Εάν δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία, δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις laptop της Huawei αντί αυτών της Lenovo ή της HP. Ήδη στην Κίνα, την πιο ανταγωνιστική αγορά στα PCs, φτάσαμε στη δεύτερη θέση μέσα σε 2 χρόνια, ενώ κατέχουμε την πρωτιά στην premium κατηγορία ξεπερνώντας και την Apple. Ένα πραγματικά εντυπωσιακό επίτευγμα. Αυτό μας δίνει την αυτοπεποίθηση για να κινηθούμε στην παγκόσμια αγορά των laptops. Οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα για να πάρουν κάτι καλύτερο.
Για να επιστρέψουμε στα HMS, έχετε δίκιο (σ.σ. στην ερώτηση του Zak) πως αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, να δείξουμε τι είναι τα HMS και ποιες είναι οι διαφορές τους. Η αλήθεια είναι ότι τα HMS δεν είναι κάτι καινούργιο. Τόσο τα HMS όσο και τα GMS βασίζονται στο Android, επομένως, η εμπειρία χρήσης δεν αλλάζει ιδιαίτερα. Το σημείο κλειδί είναι να λειτουργούν σωστά οι εφαρμογές και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε με το AppGallery.
Από τη στιγμή που έχουμε τον πλήρη έλεγχο του hardware και του software, όπως η Apple στο δικό της οικοσύστημα, ανοίγουν αυτόματα οι επιλογές που μπορούμε να προσφέρουμε στους χρήστες. Για παράδειγμα, στον τομέα της κάμερας όπου είμαστε πρωτοπόροι, έχουμε ενεργοποιήσει τα hardware buttons, περισσότερες εφαρμογές και υπηρεσίες, άρα περισσότερη αξία για τον χρήστη. Μη ξεχνάτε ότι το δικό μας οικοσύστημα δεν γεννήθηκε ξαφνικά από το τίποτα. Έχουμε περισσότερους από 600 εκατομμύρια τελικούς χρήστες παγκοσμίως που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας και έχουμε επενδύσει τεράστια ποσά στην Έρευνα και Ανάπτυξη, περισσότερο από το 10% του τζίρου μας τα τελευταία 10 χρόνια.
Επαναλαμβάνω ότι η στρατηγική μας είναι μακροπρόθεσμη και ο στόχος μας δεν είναι να νικήσουμε τη Google ή να αντιγράψουμε την Apple. Το δικό μας οικοσύστημα δεν προορίζεται για να ελέγξει τα πάντα. Για να παρέχουμε, όμως, μια ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης μέσα από τις συσκευές μας χρειαζόμαστε το δικό μας οικοσύστημα και όχι να ελέγξουμε τις γραμμές παραγωγής. Δεν θέλουμε ένα κλειστό οικοσύστημα, όλοι οι προμηθευτές και οι κατασκευαστές μπορούν να έχουν πρόσβαση στα HMS.
Θα θέλαμε να συνεχίσουμε με τη Google. Δεν είπαμε ποτέ ότι πρέπει να κινηθούμε με τα HMS. Τώρα, όμως, πρέπει να εστιάσουμε στα HMS. Η αρχική ιδέα ήταν να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη Google και ακόμη και σήμερα είμαστε ανοικτοί σε αυτό το ενδεχόμενο. Αλλά μπήκε στη μέση η πολιτική. Στο μέλλον, τα HMS θα μπορούν πιθανότατα να λειτουργήσουν μαζί με τα GMS. Όπως έχουν τα πράγματα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μεγάλοι παίκτες, η Apple και η Google. Θεωρούμε ότι δεν θα είναι πρόβλημα να μπει στην αγορά και ένας τρίτος. Σε όλες τις βιομηχανίες, υπάρχει χώρος για τρεις μεγάλους παίκτες.

Αρκετά ενδιαφέρουσες οι τοποθετήσεις του κ. Zhang. Κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολο να πείσεις τον κοινό να εγκατελείψει συνήθειες χρόνων για να επιλέξει ένα νέο οικοσύστημα, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, η συγκεκριμένη στρατηγική αποτελεί μονόδρομο για τη Huawei. Ο χρόνος θα δείξει αν θα τα καταφέρει.

[via]

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10+ χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

HUAWEI Mate X3: Ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

24 Μαΐου 2023 Techgear Team

Η HUAWEI λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate X3 έχει αναβαθμιστεί σε όλα τα μέτωπα – όπως οι ...

HUAWEI P60 Pro Review: Πολυτέλεια, ομορφιά και η κορυφαία κάμερα στο χέρι σου

18 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Μόνοι μας και όλοι σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι το motto της HUAWEI τα τελευταία χρόνια, η οποία όχι μόνο δεν τα έχει παρατήσει, αλλά εξακολουθεί να παραδίδει μαθήματα σε όλους τους κατασκευαστές smartphones ...

HUAWEI P60 Pro: Ο βασιλιάς των φωτογραφικών smartphones ήρθε στην Ελλάδα

15 Μαΐου 2023 Techgear Team

Η HUAWEI λανσάρει στην Ελλάδα το HUAWEI P60 Pro. Το smartphone που συνδυάζει την υπερσύγχρονη τεχνολογία με την υψηλή τέχνη. Ένα τηλέφωνο που ενσωματώνει την καλύτερη κάμερα σε smartphone και ένα design υψηλής ...

HUAWEI P60 Pro και Mate X3: Επίσημα στην Ευρώπη οι νέες ναυαρχίδες της εταιρείας

09 Μαΐου 2023 Techgear Team

Παρουσιάστηκαν τα νέα καινοτόμα προϊόντα αιχμής της HUAWEI, τα οποία έρχονται στην αγορά της Ευρώπης. Ο τεχνολογικός «γίγαντας» παρουσίασε επίσημα στο Μόναχο της Γερμανίας τη νέα σειρά προϊόντων τεχνολογίας ...

HUAWEI P60 Pro: Κατακτά την κορυφή ως το Καλύτερο Φωτογραφικό Smartphone για το 2023

04 Μαΐου 2023 Techgear Team

Λίγες μέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του και στην Ελλάδα, το HUAWEI P60 Pro, το νέο καινοτόμο φωτογραφικό smartphone-ναυαρχίδα της HUAWEI, κατέκτησε το διάσημο βραβείο “Best Photo Smartphone 2023” από την ...

HUAWEI Watch Ultimate Review: Ένα κόσμημα με εξαιρετικές επιδόσεις

27 Απριλίου 2023 Christos Elpidis

Εν έτει 2023 και με μια γεμάτη οκταετία επάνω στην κατασκευή smartwatch, ήταν μάλλον απίθανο να περιμένουμε μεγάλες εκπλήξεις από τη HUAWEI, καθώς από την πρώτη στιγμή η εταιρεία έδωσε το στίγμα της και έθεσε ...

HUAWEI FreeBuds 5: Ήρθαν τα κομψά open-fit ακουστικά TWS με εκπληκτική ποιότητα ήχου και τιμή

24 Απριλίου 2023 Techgear Team

Η HUAWEI παρουσιάζει τα ολοκαίνουργια open-fit True Wireless Stereo (TWS) ακουστικά, HUAWEI FreeBuds 5 με το πανέμορφο σχήμα σε μορφή σταγόνας Οι μοναδικές καμπύλες των FreeBuds 5, η άνεση στην εφαρμογή, ο ...

HUAWEI MateBook D14/D16 2023: Η νέα γενιά των πολύ επιτυχημένων laptops

18 Απριλίου 2023 Christos Elpidis

Η HUAWEI ανακοίνωσε επίσημα τις νέες εκδόσεις των πολύ επιτυχημένων laptops της για το 2023, με τα HUAWEI MateBook D14 και D16 να φιλοδοξούν να σημειώσουν εφάμιλλες πωλήσεις με τους προκατόχους τους σε ...

HUAWEI nova 11: Επίσημα αποκαλυπτήρια για τη νέα σειρά

17 Απριλίου 2023 Christos Elpidis

Η HUAWEI προχώρησε στα επίσημα αποκαλυπτήρια της σειράς HUAWEI nova 11 στην Κίνα, με τα τρία μοντέλα που γνωρίσαμε πριν από μερικές ημέρες μέσω αρκετών διαρροών, τόσο σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών, όσο ...

HUAWEI nova 11: Διέρρευσαν σχεδόν όλα τα specs των τριών μοντέλων

13 Απριλίου 2023 Christos Elpidis

Η HUAWEI θα πραγματοποιήσει την επίσημη παρουσίαση της σειράς HUAWEI nova 11 στις 17 Απριλίου 2023, αλλά ήδη έχουν έρθει στη δημοσιότητα επίσημα poster και σχεδόν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των τριών ...

Loader
please wait
techgear_icon