Huawei και UBTech ετοιμάζουν ανθρωποειδή ρομπότ για εργοστάσια και οικιακή χρήση

Η εποχή που τα ανθρωποειδή ρομπότ περιορίζονταν σε πειράματα εργαστηρίου φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της. Σύμφωνα με την Bank of America Global Research, η μαζική υιοθέτηση τέτοιων ρομπότ αναμένεται να ξεκινήσει το 2028, ενώ μέχρι το 2030 προβλέπεται να φτάνουν τις 1 εκατομμύριο ετήσιες αποστολές. Αν η τάση συνεχιστεί, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια έως το 2035.

Την ώρα που αμερικανικές εταιρείες όπως η Tesla, η Boston Dynamics και η Figure AI εργάζονται εντατικά πάνω στην εξέλιξη των δικών τους ανθρωποειδών, η Κίνα διαμορφώνει μια στρατηγική συμμαχία με παγκόσμιες φιλοδοξίες. Στην πόλη Σενζέν, η Huawei και η UBTech Robotics ανακοίνωσαν επίσημα τη συνεργασία τους στην ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ για χρήση τόσο σε εργοστάσια όσο και σε οικιακά περιβάλλοντα.

Η Huawei θα προσφέρει στην προσπάθεια αυτή τους πανίσχυρους επεξεργαστές Ascend και Kunpeng, την υποδομή της σε cloud computing και τα παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, προβλέπεται και η δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας για την «ενσωματωμένη νοημοσύνη», δηλαδή την ενσωμάτωση γνωσιακών λειτουργιών σε ρομποτικά σώματα. Πρόκειται για έναν τομέα που απαιτεί υψηλή συνεργασία μεταξύ αλγορίθμων, αισθητήρων, συστημάτων ελέγχου κίνησης και λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Η δυναμική αυτή εξέλιξη δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με τη LeadeRobot, η κινεζική αγορά ανθρωποειδούς ρομποτικής για οικιακή χρήση ενδέχεται να διπλασιαστεί μέσα στο 2025, φτάνοντας τα 5,3 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 665 εκατ. ευρώ). Κορυφαίες κινεζικές εταιρείες, ανάμεσά τους και η UBTech, έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να υπερβούν τις 1.000 μονάδες παραγωγής την επόμενη χρονιά.

Αυτές οι εξελίξεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο εθνικό σχέδιο στρατηγικής σημασίας. Όπως εξηγεί και το New York Times, η Κίνα επενδύει μαζικά στον αυτοματισμό της βιομηχανίας ως απάντηση σε ποικίλες προκλήσεις: από τις εμπορικές πιέσεις έως τη γήρανση του πληθυσμού και τα μειωμένα ποσοστά γεννήσεων. Σε σύγχρονα εργοστάσια, όπως αυτό της αυτοκινητοβιομηχανίας Zeekr στο Νίνγκμπο, ρομπότ ήδη εκτελούν καθήκοντα που μέχρι πρότινος απαιτούσαν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Η στήριξη της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στην υποδομή: οι αρχές ενθαρρύνουν ενεργά τη δοκιμή ανθρωποειδών ρομπότ, καλώντας τις εταιρείες να τα ενοικιάσουν, να τραβήξουν βίντεο από την πραγματική τους χρήση και να τα αποστείλουν προς αξιολόγηση.

Η Bank of America προβλέπει ότι η εξέλιξη του τομέα θα περάσει από τρία βασικά στάδια: αρχικά στη βιομηχανία και τα logistics (2025-2027), στη συνέχεια σε εμπορικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες (2028-2034) και τέλος στην οικιακή φροντίδα και υποστήριξη από το 2035 και μετά. Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, έως το 2060 ενδέχεται να υπάρχουν 3 δισεκατομμύρια ανθρωποειδή ρομπότ σε χρήση παγκοσμίως.

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια, δεν λείπουν οι προκλήσεις. Τα τεχνολογικά εμπόδια, το υψηλό κόστος παραγωγής και η εξάρτηση από κρίσιμα εξαρτήματα που κατασκευάζονται εκτός Κίνας αποτελούν ακόμα σημαντικά εμπόδια. Ωστόσο, με συμμαχίες όπως αυτή της Huawei με την UBTech, η Κίνα δείχνει αποφασισμένη να μην μείνει πίσω στον παγκόσμιο αγώνα για την επόμενη γενιά ρομποτικής.

[via]

Loading