Η ΕΕ ανακοίνωσε το σχέδιο της για άμεση απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε επίσημα τα σχέδια της για να απεξαρτηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, επιταχύνοντας ταυτόχρονα τη μετάβαση της στις καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πρόθεση υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά όπως είναι λογικό η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε επίσπευση των ενεργειών της.

Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans,

Είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε τις ευπάθειες μας και να γίνουμε ταχύτατα πιο ανεξάρτητοι στις ενεργειακές μας επιλογές. Πρέπει να «βουτήξουμε» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες αστραπιαία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι μέσα στον επόμενο χρόνο μπορεί να μειώσει δραστικά την εξάρτηση της από το φυσικό αέριο για τη θέρμανση οικιών και την τροφοδοσία κτιρίων. Το φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία κάλυψε σχεδόν το 50% της ενεργειακής ζήτησης σε αυτούς τους τομείς το 2021 και θα μπορούσε να εκμηδενιστεί το ποσοστό πολύ πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσα δεκαετία εάν η ΕΕ λάβει δράση τώρα. Μια τέτοια αλλαγή, ωστόσο, θα οδηγήσει σε νέες διαδικασίες μετατροπής για την παροχή ενέργειας σε σπίτια, κτίρια και άλλους τομείς.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, αναφέρει σε δήλωση της

Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα της Ρωσίας. Απλά δεν είναι δυνατόν να βασιζόμαστε σε έναν πάροχο που μας απειλεί ξεκάθαρα.

Ποιο είναι το σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη

Ανάμεσα στις ενέργειες που σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα η ΕΕ είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης για projects που αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, αλλά και η εγκατάσταση ηλιακών panels στις οροφές μέσα στο 2022. Για τη βαριά βιομηχανία οραματίζεται την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με καύσιμο υδρογόνο που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γι’ αυτό σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες σχετικά με την αποθήκευση και τη μεταφορά του καυσίμου. Επίσης, επιθυμεί να διπλασιάσει την παραγωγή βιομεθανίου από λύματα μέχρι το 2030.

Ένας άλλος κεντρικός πυλώνας του σχεδίου της ΕΕ είναι να ενισχυθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα με ανακαινίσεις σπιτιών και κτιρίων, έτσι ώστε να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια για τη θέρμανση τους. Αντί για καυστήρες αερίου, η ΕΕ θέλει να επενδύσει σε πολύ πιο αποδοτικές αντλίες θερμότητας ήδη από τους επόμενους μήνες για να προλάβει τον επόμενο χειμώνα.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι η ΕΕ παραδέχεται πως θα βασίζεται πλέον περισσότερο στις ΗΠΑ και σε άλλους παρόχους για να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία και στόχος είναι να γεμίσουν οι αποθήκες τουλάχιστον στο 90% της χωρητικότητας τους μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.

Η πρόθεση μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι προφανώς καλοδεχούμενη, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος πως μπορείς να καλύψεις την κωλυσιεργία πολλών χρόνων μέσα σε μερικούς μήνες επειδή ο βασικός πάροχος…κάνει τρέλες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το τοπίο στον τομέα της Ενέργειας θα αλλάξει δραματικά για την Ευρώπη και μαντέψτε ποιος θα πληρώσει τη νύφη…

[Europe]

Loading