Η ΕΕ θέλει να αλλάξει το τοπίο στο streaming μουσικής με νέο νομοσχέδιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά νέους κανόνες για περισσότερη δικαιοσύνη και διαφάνεια στο streaming μουσικής σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για ένα νέο νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τις πλατφόρμες streaming να ανοίξουν τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν για τα προτεινόμενα τους. Το νομοσχέδιο θα απαιτούσε για παράδειγμα από το Spotify να καθιστά σαφές εάν ένα τραγούδι έχει δημιουργηθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).
Μολονότι η Ευρώπη έχει ήδη κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και αρκετό καιρό, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (MEP) υπερψήφισαν πρόσφατα με 532 ψήφους έναντι 61, ενώ 33 βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, ένα νέο σχέδιο, το οποίο - αν τελικά υλοποιηθεί - θα φέρει ένα ευρύ φάσμα αλλαγών στο streaming μουσικής στην περιοχή.
Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η επιθυμία να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες θα έχουν δικαιότερη προβολή και ανάδειξη στις πλατφόρμες streaming μουσικής, παρόμοια με τις προσπάθειες σε άλλες αγορές, όπως ο Καναδάς, ο οποίος έχει ψηφίσει τον νόμο για το online streaming με σκοπό την υποστήριξη των Καναδών καλλιτεχνών. Αν και οι τελικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αυτό μπορεί τελικά να περιλαμβάνει τη θέσπιση ποσοστώσεων για την προβολή ενός συγκεκριμένου όγκου δουλειάς από Ευρωπαίους καλλιτέχνες.
Με βάση αυτό, το νέο νομοσχέδιο της ΕΕ θα μπορούσε επίσης να υποχρεώσει τις πλατφόρμες streaming να βοηθήσουν στην πρόληψη αθέμιτων πρακτικών, καθιστώντας τους αλγορίθμους και τη μηχανή συστάσεων πιο διαφανείς, κάτι που όπως λένε θα βοηθήσει στην πρόληψη της χειραγώγησης των αριθμών streaming που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των αμοιβών των καλλιτεχνών.
Επιπλέον, καθώς όλο και περισσότερη μουσική παράγεται από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «deepfakes» που επιδιώκουν να μιμηθούν καθιερωμένους καλλιτέχνες, η Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να επιβάλει στις πλατφόρμες streaming μουσικής την υποχρεωτική επισήμανση της μουσικής ως τέτοιας - παρόμοια με αυτή που άρχισε να κάνει πέρυσι το Deezer.
Τα σχέδια της Ευρώπης περιλαμβάνουν επίσης διατάξεις που εξασφαλίζουν μια ευρύτερη κατανομή των εσόδων από το streaming σε όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε μια ηχογράφηση, όχι μόνο στον κύριο «κατονομαζόμενο» καλλιτέχνη.
Αυτό ταιριάζει κάπως με τις προσπάθειες που γίνονται στην Ουρουγουάη, όπου η κυβέρνηση εισήγαγε έναν νέο νόμο που υπόσχεται "δίκαιη και ισότιμη" αμοιβή για όλους τους ερμηνευτές σε ένα έργο που μεταδίδεται μέσω streaming. Στην περίπτωση αυτή, το Spotify υποστήριξε ότι ο νόμος θα σήμαινε ουσιαστικά ότι θα έπρεπε να πληρώσει δύο φορές τους κατόχους δικαιωμάτων για τα ίδια κομμάτια, με αποτέλεσμα να αρχίσει να κλείνει τη λειτουργία του στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο. Παρόλα αυτά, η εταιρεία πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών όταν η κυβέρνηση έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι πλατφόρμες streaming μουσικής δεν θα έπρεπε να καλύψουν το επιπλέον κόστος που θα προέκυπτε από τον νόμο.
Παρομοίως, η Γαλλία εισήγαγε πρόσφατα έναν νέο φόρο που θα επιβάλλει εισφορά μεταξύ 1,5 και 1,75% σε όλες τις υπηρεσίες streaming μουσικής για τη χρηματοδότηση ενός νέου φορέα που έχει συσταθεί το 2020 και υποστηρίζει τον γαλλικό μουσικό τομέα. Ως αντίδραση, η Spotify υποσχέθηκε να μειώσει τις επενδύσεις της στη γαλλική αγορά, ξεκινώντας με την απόσυρση της υποστήριξης δύο μουσικών φεστιβάλ.
Η Digital Music Europe, ένας εμπορικός οργανισμός και ομάδα προώθησης που αποτελείται από μέλη όπως το Spotify, το Deezer και το SoundCloud, λένε ότι αντίθετα με το γενικό τόνο των ευρημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το streaming μουσικής είναι «εξαιρετικά επωφελές για τον μουσικό τομέα και οδηγεί σε μεγαλύτερη ποικιλομορφία και ανακάλυψη της μουσικής».