Η επίσημη τοποθέτηση της Telegram για τη σύλληψη του ιδρυτή της, Pavel Durov
Ο ιδρυτής και CEO του Telegram, Pavel Durov, παραμένει υπό κράτηση, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις ημέρες, μετά τη σύλληψή του στη Γαλλία, αναφέρει το Reuters με βάση τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο γεννημένος στη Ρωσία δισεκατομμυριούχος συνελήφθη το Σάββατο από τις γαλλικές αρχές μετά την προσγείωση του αεροσκάφους του σε αεροδρόμιο κοντά στο Παρίσι. Υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους της σύλληψης του Durov. Φαίνεται ότι η έλλειψη συνεργασίας με τις αρχές, κάτι για το οποίο η Telegram είναι ευρέως γνωστή, οδήγησε στο να κατηγορηθεί ο Durov για συνενοχή σε μια σειρά σοβαρών εγκλημάτων, όπως το οργανωμένο έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών, η απάτη, ο διαδικτυακός εκφοβισμός και η προώθηση της τρομοκρατίας.
Παρόλο που το Telegram προσφέρει προαιρετική end-to-end κρυπτογράφηση για τις ιδιωτικές συνομιλίες, τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές ομαδικές συνομιλίες είναι μη κρυπτογραφημένες. Αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία για τις αρχές επιβολής του νόμου να αναζητήσουν πρόσβαση στην επικοινωνία των εγκληματιών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να οργανώσουν τις δραστηριότητές τους.
Η εταιρεία, πάντως, εξέδωσε την ακόλουθη επίσημη ανακοίνωση μετά τη σύλληψη του ιδρυτή της:
Η Telegram τηρεί τους νόμους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Digital Services Act, η δε συμπεριφορά της είναι εντός των προτύπων του κλάδου και βελτιώνεται συνεχώς. Ο CEO της Telegram, Pavel Durov, δεν έχει τίποτα να κρύψει και ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη. Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της είναι υπεύθυνοι για την κατάχρηση της πλατφόρμας αυτής. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως χρησιμοποιούν το Telegram ως μέσο επικοινωνίας και ως πηγή ζωτικής σημασίας πληροφοριών. Περιμένουμε την άμεση επίλυση αυτής της κατάστασης. Το Telegram είναι μαζί σας.
Το Digital Services Act είναι μια σχετικά νέα νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ που ρυθμίζει τις ψηφιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με απλά λόγια, στοχεύει κυρίως στην τιμωρία των διαδικτυακών δραστηριοτήτων που είναι ήδη παράνομες στον φυσικό κόσμο. Στο πλαίσιο του κανονισμού, οι πάροχοι των πλατφόρμων ωθούνται να είναι πιο διαφανείς και να εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέσα για να αποφεύγεται η κατάχρηση των υπηρεσιών τους.
Παρόλο που η Telegram έχει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες, η εταιρεία αποτελείται μόνο από περίπου 30 υπαλλήλους. Σε πολλές χώρες, η πλατφόρμα προσφέρει μια σχετικά ασφαλή βάση για την ελευθερία του λόγου, ιδίως σε αυταρχικές χώρες. Σε άλλες, όμως, χρησιμοποιείται κυρίως από εγκληματίες και φορείς παραπληροφόρησης.
[via]