Η Ευρώπη θα επενδύσει €43 δισ. για την παραγωγή δικών της chipsets

Η Ευρώπη ετοιμάζει επιτέλους τη μεγάλη αντεπίθεση της στον τομέα των ημιαγωγών προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθεί από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει τη σχετική νομοθεσία με σκοπό να φτάσει στην παραγωγή του 20% των chipsets παγκοσμίως μέχρι το 2030, δηλαδή να διπλασιάσει το ποσοστό που παράγεται στην ΕΕ μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

Η συνολική επένδυση που έχει εγκριθεί φτάνει τα €43 δισεκατομμύρια και στο ποσό θα συνεισφέρουν τόσο οι κρατικοί φορείς, όσο και ιδιώτες. Από αυτά, τα 11 δισεκατομμύρια θα εκταμιευτούν άμεσα και απευθείας από κεφάλαια κρατών μελών της ΕΕ με σκοπό να ενισχυθεί η έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων, η δημιουργία πρωτοτύπων και η εκπαίδευση του προσωπικού.

Επιπλέον, θεσπίζεται ένα νέο πλαίσιο για τις startups που θα θελήσουν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια και ένας συντονιστικός μηχανισμός που θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις ή έλλειψη πόρων. Μόλις η σχετική νομοθεσία καθαρογραφεί θα πρέπει να λάβει έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να προχωρήσει το project.

Η επένδυση των €43 δισ. είναι σαφέστατα μεγάλη, αλλά καλό θα είναι να αναφέρουμε πως μόνο η SMIC στην Κίνα ετοιμάζεται να επενδύσει $8.9 δισ. στο νέο εργοστάσιο της στη Σανγκάη, η Intel στήνει νέα μονάδα στο Ohio επενδύοντας $20 δισ. και ο Joe Biden, πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει προαναγγείλει πως θα διατεθούν $50 δισ. για την ανάπτυξη νέων μονάδων παραγωγής chipsets στις ΗΠΑ.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.


Loading