Η NASA προειδοποιεί το κοινό που θέλει να φωτογραφίσει την σημερινή έκλειψη Ηλίου

Σήμερα το βράδυ και συγκεκριμένα περίπου στις 21:00 ώρα Ελλάδας θα είναι ορατή μια ολική έκλειψη Ηλίου στη Βόρεια Αμερική, η οποία σύμφωνα με τη NASA θα διαρκέσει για κάτι λιγότερο από 4 λεπτά, ενώ η όλη διαδικασία της κίνησης της Σελήνης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 21:33 ώρα Ελλάδας. Όπως είναι λογικό, πολύς κόσμος θα επιχειρήσει να την δει χρησιμοποιώντας προστατευτικά γυαλιά, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που θέλουν να την απαθανατίσουν με την κάμερα του smartphone τους. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι κατά πόσο είναι ασφαλές αυτό για τους αισθητήρες ενός smartphone.

Η NASA, λοιπόν, εξηγεί μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο X (πρώην Twitter) ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι χρήστες να στρέψουν το smartphone τους προς το φαινόμενο, διότι μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά σε ορισμένα από τα εξαρτήματα στο εσωτερικό του smartphone!

Ρωτήσαμε την ομάδα μας @NASAHQPhoto και η απάντηση είναι ναι, ο αισθητήρας του τηλεφώνου μπορεί να υποστεί ζημιά, όπως κάθε άλλος αισθητήρας εικόνας, αν είναι στραμμένος απευθείας στον Ήλιο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε είδος προσαρτήματος μεγεθυντικού φακού στο τηλέφωνο. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα φίλτρα όπως ακριβώς και σε οποιαδήποτε άλλη φωτογραφική μηχανή. Η καλύτερη πρακτική θα ήταν να κρατάτε ένα ζευγάρι γυαλιά έκλειψης μπροστά από τους φακούς του τηλεφώνου σας όταν φωτογραφίζετε τον Ήλιο.

Η NASA προτείνει αντί να διακινδυνεύσουν την υγεία του smartphone τους, καλύτερα να επικεντρωθούν στη λήψη φωτογραφιών του τοπίου μπροστά τους και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζεται από την έκλειψη.

Όσοι ενδιαφέρεστε, μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο της NASA σχετικά με την παρακολούθηση των εκλείψεων Ηλίου από τα παρακάτω link.

[NASA]

Loading