Η NASA ξεκίνησε αποστολή για τη μελέτη του ορίου Γης - Διαστήματος

Οι σπουδαίες επιχειρήσεις της NASA συνεχίζονται με την εκτόξευση του νέου διαστημικού σκάφους ICON (Ionospheric Connection Explorer), η αποστολή του οποίου είναι να μελετήσει το αφιλόξενο όριο μεταξύ της ατμόσφαιρας της Γης και του Διαστήματος. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία με χρήση του αεροσκάφους Northrop Grumman Stargazer L-1011 που μετέφερε το ICON σε υψόμετρο περίπου 13km προτού το υποβοηθήσει να φτάσει στον προορισμό του με τη βοήθεια του πυραύλου Northtrop Grumman Pegasus XL.

Η NASA δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη αποστολή, καθώς σε αυτό το όριο η ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα μηχανικά μέρη ενός διαστημικού σκάφους, αλλά και την υγεία των αστροναυτών με δραματικές συνέπειες. Αν αναρωτιέστε γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί εκτενέστερα η ιονόσφαιρα, ο λόγος είναι ότι βρίσκεται σε πολύ χαμηλό υψόμετρο για τα διαστημικά σκάφη και σε πολύ υψηλό υψόμετρο για τα αερόστατα. Το διαστημικό σκάφος ICON, πάντως, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στο δύσκολο περιβάλλον της ιονόσφαιρας

Όπως αναφέρει ο Nicola Fox, διευθυντής του τμήματος Ηλιοφυσικής στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Washington,

Το ICON έχει μια πολύ σημαντική αποστολή να φέρει εις πέρας. Να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το δυναμικό διαστημικό περιβάλλον που βρίσκεται τόσο κοντά στον πλανήτη μας. Είναι η πρώτη αποστολή που θα μελετά ταυτόχρονα το τι συμβαίνει στο ανώτατο όριο της ατμόσφαιρας και στο κατώτατο όριο του Διαστήματος, αλλά και πως αλληλεπιδρούν αυτοί οι δύο κόσμοι με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τα συστήματα επικοινωνίας.

Για τους σκοπούς αυτής της αποστολής, το ICON έχει εξοπλιστεί με τέσσερα όργανα. Το MIGHTI (Michelson Interferometer for Global High-resolution Thermospheric Imaging) που παρατηρεί τη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα, το IVM (Ion Velocity Meter) για την παρατήρηση της ταχύτητας των ιονισμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, το EUV (Extreme Ultra-Violet - χρησιμοποιείται και στη λιθογραφία για την κατασκευή επεξεργαστών) για λήψη εικόνων του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα και το FUV (Far Ultra-Violet Instrument) για λήψεις στο υπεριώδες φάσμα).

[NASA]

Loading