Ιαπωνία: Φυλάκιση έως 12 μήνες και πρόστιμο για online προσβολές

Η Ιαπωνία επιβεβαιώνει και πάλι ότι η κουλτούρα της διαφέρει δραματικά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, καθώς ψήφισε πρόσφατα νόμο που προβλέπει φυλάκιση (!) για τις online προσβολές.

Συγκεκριμένα, όσοι καταδικαστούν για online προσβολές θα δέχονται ποινή φυλάκισης έως 1 χρόνο και πρόστιμο έως 300.000 yen (περίπου €2.000), ενώ μέχρι πρότινος η ποινή ήταν έως 30 ημέρες φυλάκιση και 10.000 yen πρόστιμο.

Στόχος της Ιαπωνίας είναι να αντιμετωπίσει το cyberbullying στην χώρα, καθώς παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση στις αναφορές τα τελευταία χρόνια. Το νομοσχέδιο θα επανεξεταστεί σε 3 χρόνια για να ελέγξουν κατά πόσο είχε αντίκτυπο στην καταπολέμηση του bullying, όπως και κατά πόσο επηρεάζεται η ελευθερία έκφρασης.

Το σκεπτικό μπορεί να είναι σωστό, αλλά υπάρχει ασάφεια στο τι μπορεί να χαρακτηριστεί ως online προσβολή. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι διαδικασίες για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιταχύνθηκαν μετά την αυτοκτονία της Hana Kimura, μιας τηλεπερσόνας που δεχόταν συστηματικά cyberbullying, λόγω των πιέσεων που άσκησε η μητέρα της.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Ιαπωνίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπει πολύ πιο ήπιες ποινές για αντίστοιχες υποθέσεις, αλλά και πάλι υπάρχει μεγάλη ασάφεια μεταξύ κατηγορίας - προσβολής - επισήμανσης.

[via]

Loading