IBM

IBM watsonx.governance, η νέα Generative AI για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις

Η IBM ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το watsonx.governance είναι ευρέως διαθέσιμο για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναδείξουν τα Μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης και να εξαλείψουν το μυστήριο γύρω από τα δεδομένα που εισέρχονται και τις απαντήσεις που προκύπτουν.

Ενώ το Generative AI, το οποίο τροφοδοτείται από Μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) ή Θεμελιώδη Μοντέλα, προσφέρει πολλές πρακτικές εφαρμογές για τις επιχειρήσεις, ενέχει επίσης νέους κινδύνους και πολυπλοκότητες, από την ποιότητα των δεδομένων εκπαίδευσης (training data), που ενδέχεται να προέρχονται από αμφιβόλου αξιοπιστίας σημεία του διαδικτύου και τα οποία δεν μπορούν να καθοριστούν ως ορθά και ακριβή, μέχρι την έλλειψη εξηγήσιμων αποτελεσμάτων. Το watsonx.governance παρέχει στους οργανισμούς την εργαλειοθήκη που χρειάζονται για να διαχειριστούν τους κινδύνους, να υιοθετούν τη διαφάνεια και να προβλέψουν τη συμμόρφωση με τους μελλοντικούς κανονισμούς που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη.

Καθώς οι επιχειρήσεις σήμερα επιδιώκουν να καινοτομούν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, υλοποιώντας ένα συνδυασμό LLMs από παρόχους τεχνολογίας και κοινότητες ανοιχτού λογισμικού, το watsonx τους επιτρέπει να διαχειρίζονται, να παρακολουθούν και να καθοδηγούν τα μοντέλα αυτά, από οπουδήποτε επιθυμούν.

«Τα διοικητικά συμβούλια και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα οφέλη από τα σημερινά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά οι κίνδυνοι λόγω της έλλειψης διαφάνειας και της αδυναμίας ρύθμισης αυτών των μοντέλων τους καθυστερούν», δήλωσε ο Kareem Yusuf, Ph.D., Senior Vice President, Product Management και Growth του IBM Software. «Το watsonx.governance είναι ένα one-stop-shop για τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται να αναπτύξουν και να διαχειριστούν τόσο τα μοντέλα LLM όσο και τα μοντέλα ML, παρέχοντάς τους τα εργαλεία που χρειάζονται για να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες διακυβέρνησης τεχνητής νοημοσύνης, να παρακολουθούν τα μοντέλα τους και να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα, με αυξημένη επιτήρηση. Η ικανότητά του να μεταφράζει τους κανονισμούς σε εφαρμόσιμες πολιτικές θα γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη για τις επιχειρήσεις, καθώς νέοι κανονισμοί για την τεχνητή νοημοσύνη καθιερώνονται παγκοσμίως».

Ο τομέας IBM Consulting έχει επίσης επεκτείνει τη στρατηγική τεχνογνωσία του για να βοηθήσει τους πελάτες να αναπτύξουν σε κλίμακα την υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη τόσο με την αυτοματοποιημένη διακυβέρνηση μοντέλων όσο και μέσω της επιχειρησιακής διακυβέρνησης που περιλαμβάνει ανθρώπους, διαδικασίες και τεχνολογία από την IBM καθώς και από στρατηγικούς συνεργάτες. Οι σύμβουλοι της IBM διαθέτουν σημαντικές δεξιότητες στη δημιουργία επιτροπών δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ ethics boards), επιχειρησιακής κουλτούρας και λογοδοσίας, εκπαίδευσης, διαχείρισης κανονιστικών ρυθμίσεων και κινδύνων και στη μείωση των απειλών κυβερνοασφάλειας, μέσω της χρήσης ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού.

Το watsonx.governance είναι ένα από τα τρία προϊόντα λογισμικού της πλατφόρμας AI και δεδομένων IBM watsonx, μαζί με μια σειρά από ΑΙ Assistants, που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν σε κλίμακα και να επιταχύνουν τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει το watsonx.ai, το επιχειρηματικό στούντιο επόμενης γενιάς για τους δημιουργούς AI και το watsonx.data, τον χώρο αποθήκευσης δεδομένων που βασίζεται σε ανοιχτή, υβριδική και ρυθμιζόμενη αρχιτεκτονική. Η εταιρεία επίσης ανακοίνωσε πρόσφατα την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα μοντέλα ΙΒΜ watsonx που έχει αναπτύξει.

Loading