Jemperli: Το πρώτο φάρμακο στον κόσμο που ανταποκρίνεται 100% στον καρκίνο του ορθού!

Η GSK ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου. Ένα φάρμακο που ονομάζεται Jemperli (dostarlimab) έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μια δοκιμή φάσης 2 στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering (MSK). Η μελέτη περιελάμβανε 42 ασθενείς που έπασχαν από ανεπαρκή επιδιόρθωση αναντιστοιχίας (dMMR) τοπικά προχωρημένου καρκίνου του ορθού, ενός τύπου καρκίνου του εντέρου.

Το Jemperli που χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία πρώτης γραμμής και ως εναλλακτική λύση στη χημειοθεραπεία και τη χειρουργική επέμβαση, θεράπευσε τον καρκίνο σε όλους τους ασθενείς, παρουσιάζοντας «ένα πρωτοφανές ποσοστό κλινικής πλήρους ανταπόκρισης 100%». Οι εξετάσεις που ακολούθησαν δεν έδειξαν κανένα στοιχείο για εναπομείναντες όγκους. Επιπλέον, οι πρώτοι 24 από τους 42 ασθενείς παρατηρήθηκαν μετά από ένα μέσο χρονικό διάστημα 26,3 μηνών και δεν εμφάνισαν κανένα σημάδι επανεμφάνισης του καρκίνου.

Η GSK θα δοκιμάσει το φάρμακο σε επιπλέον έρευνες που αφορούν ορισμένους τύπους καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό το νέο φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων δεσμεύεται σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να αποφύγουν την ανίχνευση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι στη συνέχεια σε θέση να σκοτώσει μόνο του τις καρκινικές αναπτύξεις.

Το σημερινό πρότυπο θεραπείας για τον προχωρημένο τύπο καρκίνου του ορθού που αντιμετωπίζεται με το Jemperli αποτελείται από δύο φάσεις. Πρώτα, οι ασθενείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Στη συνέχεια, υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμημάτων του εντέρου και του περιβάλλοντος ιστού.

Όπως εξήγησε η GSK σε δελτίο Τύπου, οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές μπορεί να έχουν αρχικά θετικά αποτελέσματα. Όμως το ένα τρίτο των ασθενών πεθαίνει τελικά από καρκίνο, καθώς οι μεταστάσεις εξαπλώνονται σε άλλα όργανα. Επιπλέον, η χημειοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχουν άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Η χρήση ενός φαρμάκου για την πλήρη αφαίρεση του καρκίνου θα ήταν μια διαδικασία που θα άλλαζε τα δεδομένα και αυτό είναι που εξαγγέλει η GSK.

Η GSK παρουσίασε τα νέα δεδομένα στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας 2024 αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα «αξιοσημείωτα». «Τα δεδομένα που δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις νόσου σε 42 ασθενείς είναι αξιοσημείωτα», δήλωσε ο Hesham Abdullah, Senior Vice President, Global Head Oncology, R&D της GSK. «Τα αποτελέσματα αυτά μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των δυνατοτήτων του dostarlimab-gxly σε αυτό το θεραπευτικό σκοπό για ασθενείς με dMMR τοπικά προχωρημένο ορθοκολικό καρκίνο. Ανυπομονούμε να αξιολογήσουμε το dostarlimab-gxly σε ορισμένους καρκίνους του παχέος εντέρου στις εν εξελίξει μελέτες καταγραφής AZUR-1 και AZUR-2».

Η GSK ανέφερε ότι οι ασθενείς στη μελέτη δεν εμφάνισαν ανεπιθύμητες ενέργειες βαθμού 3 ή υψηλότερου. Η ασφάλεια και η ανεκτικότητα του φαρμάκου ήταν «γενικά σύμφωνες με το γνωστό προφίλ ασφάλειας του παράγοντα». Το δελτίο τύπου περιλαμβάνει επίσης τις διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδέχεται να εμφανίσουν οι ασθενείς.

«Αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν τη δυνατότητα του dostarlimab-gxly ως μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία του τοπικά προχωρημένου καρκίνου του ορθού dMMR που οδηγεί σε μόνιμη πλήρη ολική υποχώρηση του όγκου χωρίς την ανάγκη για θεραπεία που θα αλλάξει τη ζωή», δήλωσε ο Andrea Cercek,  επικεφαλής του Τομέα Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, συνδιευθυντής του Κέντρου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου και του Γαστρεντερικού σε νεαρή ηλικία στο MSK και κύριος ερευνητής της μελέτης φάσης ΙΙ.

«Ως κλινικός ιατρός, έχω δει από πρώτο χέρι τον εξουθενωτικό αντίκτυπο της συνήθους θεραπείας του καρκίνου του ορθού dMMR και είμαι ενθουσιασμένος με τις δυνατότητες του dostarlimab-gxly σε αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε ο Cercek.

Προς το παρόν, το Jemperli (dostarlimab) δεν έχει εγκριθεί παγκοσμίως για τη θεραπεία πρώτης γραμμής του προχωρημένου καρκίνου του ορθού.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το National Cancer Institute on Unsplash

[via]

Loading