Ερευνητές του MIT κατασκευάσαν ρομπότ που τερματίζει το Jenga

Σπουδαίες οι εξελίξεις στον χώρο της Ρομποτικής τα τελευταία χρόνια, με πολλές εταιρείες (βλ. Softbank και Boston Dynamics) και Πανεπιστήμια να εργάζονται σκληρά για να ομαλοποιήσουν τις κινήσεις των ρομπότ τους, έτσι ώστε να κινούνται σχεδόν όπως ένας άνθρωπος, αν όχι καλύτερα.

Η τελευταία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη μας έρχεται από τους ερευνητές του MIT, οι οποίοι δημιούργησαν ένα ρομπότ με τέτοια δεξιότητα που του επιτρέπει να παίζει το δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι Jenga αφαιρώντας τα τουβλάκια χωρίς να ρίχνει τον πύργο. Το κατόρθωμα τους είναι εντυπωσιακό, αφού το ρομπότ δεν βασίζεται μόνο στα οπτικά ερεθίσματα για να εκτελέσει τις κινήσεις του, καθώς μπορεί να αντιλαμβάνεται την τριβή και την θέση για το κάθε τουβλάκι και πως αλληλεπιδρά η μετακίνηση του σε όλη την κατασκευή από πλευράς βαρύτητας και ισορροπίας. Επιπλέον, του έχουν προσδώσει και την αίσθηση της αφής.

Η εκπαίδευση του ρομπότ σε αυτήν την δεξιότητα έγινε μέσα σε μόλις 100 παρτίδες, όταν και άρχισε να αντιλαμβάνεται πως να αφαιρεί ένα τουβλάκι με ευκολία και ταυτόχρονα να σκέφτεται ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του για τη σωστή εξέλιξη του παιχνιδιού χωρίς να πέσει ο πύργος. Προφανώς, ο στόχος δεν είναι να δημιουργήσουν έναν τέλειο παίκτη για το Jenga, αλλά να επεκτείνουν τη γνώση τους στην κατασκευή ρομπότ που θα εκτελεί με τεράστια ακρίβεια πολύ συγκεκριμένες και λεπτές ενέργειες π.χ. για τις ανάγκες ενός εργοστασίου.

[via]

Loading