Katy Perry, Billie Eilish, Stevie Wonder κ.ά. καταδικάζουν την Τεχνητή Νοημοσύνη!

Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται να εισχωρεί σε κάθε βιομηχανία αυτές τις μέρες και έχει σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες να αλλάξει τα πάντα, αναπόφευκτα θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για τη μουσική βιομηχανία.

Γι' αυτό και περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ονομάτων των τελευταίων δεκαετιών σε πολλά είδη, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή που προειδοποιεί για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η AI για τον κόσμο της μουσικής.

Η επιστολή, η οποία υποβλήθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Artist Rights Alliance που υπερασπίζεται τους μουσικούς, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το Variety και υπογράφεται από ονόματα όπως η Katy Perry, ο Stevie Wonder, η Billie Eilish, ο Jon Bon Jovi, ο Smokey Robinson και οι κληρονόμοι των Bob Marley και Frank Sinatra.

Η επιστολή όχι μόνο καταγγέλλει την πρακτική της χρήσης φωνών καλλιτεχνών χωρίς τη συγκατάθεσή τους για την εκπαίδευση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά χαρακτηρίζει επίσης τη ληστρική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης ως "επίθεση στην ανθρώπινη δημιουργικότητα".

Εμείς, τα υπογεγραμμένα μέλη της κοινότητας των καλλιτεχνών και των συνθετών τραγουδιών,  καλούμε τους προγραμματιστές Τεχνητής Νοημοσύνης, τις εταιρείες τεχνολογίας, τις πλατφόρμες και τις ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες να σταματήσουν τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για να παραβιάζουν και να υποτιμούν τα δικαιώματα των ανθρώπων-καλλιτεχνών.

Η επιστολή συνεχίζει λέγοντας ότι η AI έχει τεράστιες δυνατότητες να προωθήσει τη δημιουργικότητα, αλλά η τεχνολογία έχει επίσης τη δυνατότητα να "υπονομεύσει τους καλλιτέχνες, τους τραγουδοποιούς, τους μουσικούς και τους κατόχους δικαιωμάτων" και με τη σειρά της να απειλήσει τα προς το ζην τους.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες χρησιμοποιούν φωνές καλλιτεχνών για να εκπαιδεύσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη, αναφέρεται στην επιστολή, και οι προσπάθειες αυτές "στοχεύουν άμεσα στην αντικατάσταση της εργασίας των ανθρώπων καλλιτεχνών".

Η ανοιχτή επιστολή κλείνει καλώντας τις εταιρείες να σταματήσουν "τη ληστρική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την κλοπή των φωνών και της εικόνας των επαγγελματιών καλλιτεχνών, την παραβίαση των δικαιωμάτων των δημιουργών και την καταστροφή του μουσικού οικοσυστήματος".

"Αν δεν ελεγχθεί, η AI θα θέσει σε κίνηση μια κούρσα προς τα κάτω που θα υποβαθμίσει την αξία της δουλειάς μας και θα μας εμποδίσει να αποζημιωθούμε δίκαια γι' αυτήν". Για πολλούς καλλιτέχνες, προσθέτει η επιστολή, αυτό θα μπορούσε να είναι καταστροφικό.

Η επιστολή καταλήγει ζητώντας από τις εταιρείες, τις πλατφόρμες και τις ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες να δεσμευτούν ότι δεν θα αναπτύξουν ή δεν θα χρησιμοποιήσουν μουσική τεχνολογία, εργαλεία ή περιεχόμενο που δημιουργείται από Τεχνητή Νοημοσύνη.

[via]

Loading