Κορωνοϊός: Εμβόλιο για γιατρούς και νοσηλευτές ίσως από το φθινόπωρο

Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου mRNA-1273 της Moderna Inc. κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ενώ ο ΠΟΥ έχει επιβεβαιώσει πως αναπτύσσονται τουλάχιστον 20 εμβόλια από διαφορετικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο για τον ίδιο σκοπό.

Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, όλοι οι αρμόδιοι και οι εμπλεκόμενοι τονίζουν πως ακόμη και αν αποδειχτούν επιτυχημένα κάποια από τα εμβόλια — δηλαδή να προσφέρουν προστασία από τον κορωνοϊό και να μην εμφανίζουν σοβαρές παρενέργειες — θα χρειαστεί να περάσουν 12-18 μήνες για να κυκλοφορήσει κάτι τέτοιο γενικά στην αγορά.

Αυτοί που ενδεχομένως να λάβουν πολύ νωρίτερα ένα τέτοιο εμβόλιο θα είναι οι επαγγελματίες στον χώρο της Υγείας (γιατροί, νοσηλευτές κλπ.). Πόσο νωρίτερα; Ίσως από το προσεχές φθινόπωρο! Η αισιοδοξία για αυτό το σενάριο πηγάζει από τις δηλώσεις του CEO της Moderna Inc., κ. Stephan Bancel, στη Goldman Sachs.

Ένα εμπορικά διαθέσιμο εμβόλιο πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμο προτού περάσουν τουλάχιστον 12 με 18 μήνες, υπάρχει το ενδεχόμενο υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης (όπως η πανδημία) να δοθεί σε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών στον τομέα της Υγείας, από το φθινόπωρο του 2020.
Αυτή την περίοδο, η Moderna μεγάλωνει την παραγωγική δυναμικότητά της με σκοπό να παράγει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κάθε μήνα είτε σε ατομικά φιαλίδια είτε σε φιαλίδια πολλαπλών δόσεων. Η ικανότητα της εταιρείας να παράγει εκατομμύρια δόσεις ανά μήνα εξαρτάται από τις επενδύσεις που θα γίνουν για την επέκταση και περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών της.
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία τη δεδομένη στιγμή είναι να εστιάσουμε στη μελέτη των δεδομένων που έρχονται από τις κλινικές δοκιμές για να δούμε εάν το εμβόλιο είναι στην πραγματικότητα ασφαλές και αποτελεσματικό.

Θα ακούσουμε - διαβάσουμε πολλά μέσα στις επόμενες εβδομάδες για την εξέλιξη των εμβολίων, όχι μόνο της Moderna Inc., αλλά σήμερα είναι η πρώτη φορά που ακούμε πως θα μπορούσε να δοθεί στους επαγγελματίες του τομέα Υγείας ήδη από το προσεχές φθινόπωρο.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το Axios.

[via]

Loading