ΠΟΥ: Σε ανάπτυξη τουλάχιστον 20 εμβόλια για τον κορωνοϊό

Με περισσότερα από 328.000 κρούσματα και σχεδόν 15.000 νεκρούς παγκοσμίως από την ασθένεια COVID-19, είναι επιτακτική ανάγκη η πλήρης κατανόηση του κορωναϊού SARS-CoV-2, η δοκιμή φαρμάκων και η ανάπτυξη εμβολίων για να προστατευθούν μελλοντικά όσοι δεν έχουν προσβληθεί.

Ήδη γνωρίζουμε ότι η Moderna Inc. έχει ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές του δικού της εμβολίου από την περασμένη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 και περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα, αλλά είναι προφανές ότι δεν είναι η μόνη εταιρεία που ασχολείται με την ανάπτυξη εμβολίου.

13033: Πώς λειτουργεί το SMS για άδεια κυκλοφορίας μετά την απαγόρευση

Όπως επιβεβαίωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανάπτυξη τουλάχιστον 20 εμβόλια για τον κορωνοϊό από διάφορες εταιρείες σε όλο τον κόσμο και κάποια από αυτά θα αρχίσουν να δοκιμάζονται κλινικά στο κοντινό μέλλον. Παρόλα αυτά, ο ΠΟΥ τονίζει ότι θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 18 μήνες για να δοθεί η οποιαδήποτε έγκριση πραγματικής χρήσης τους.

Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν με δραματικό ρυθμό και βασιζόμαστε επάνω στη δουλειά που είχε γίνει για τους ιούς SARS και MERS τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό να δημιουργηθεί εμβόλιο για το COVID-19. Θα πρέπει, όμως, να είμαστε πολύ πολύ πολύ προσεκτικοί με την ανάπτυξη οποιοδήποτε προϊόντος που δυνητικά θα μοιραστεί στην πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Το μόνο πιο επικίνδυνο από έναν κακό ιό είναι ένα κακό φάρμακο.

Εάν και εφόσον εγκριθεί κάποιο εμβόλιο, τότε ο ΠΟΥ θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση άλλων ζητημάτων, όπως αυτών της διανομής και του οικονομικού σκέλους για να τηρούνται και οι ηθικοί κανόνες.

Θα πρέπει να υπάρχει δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στο εμβόλιο για τον καθένα. Αυτό το εμβόλιο δεν θα πρέπει να απευθύνεται μόνο στους έχοντες, αλλά και σε αυτούς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ο κόσμος θα είναι πραγματικά προστατευμένος από τον κορωνοϊό μόνο εάν εμβολιαστούν όλοι.

Μέχρι τότε, τηρούμε τους αυστηρότατους (πλέον) κανόνες της κυβέρνησης, μένουμε σπίτι και διατηρούμε την ψυχραιμία μας.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το NewScientist.

[via]

Loading