Ερευνητές εξακρίβωσαν πως καταπολεμά ο ανθρώπινος οργανισμός τον κορωνοϊό

Ενόσω μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, προστατεύουμε τόσο τους εαυτούς μας και τις ευπαθείς ομάδες, αλλά το κυριότερο, αγοράζουμε χρόνο για το υγειονομικό σύστημα και τους ερευνητές έτσι ώστε το μεν πρώτο να μην καταρρεύσει, οι δε δεύτεροι να μελετήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση υπάρχουν και ευχάριστες ειδήσεις, όπως οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου της Moderna στις ΗΠΑ και η σημαντική μείωση των κρουσμάτων στην Κίνα, ενώ ερευνητές από την Αυστραλία κατάφεραν να εξακριβώσουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό και αφήνουν παράθυρο ανοσίας μετά την ανάρρωση, έστω και για κάποιο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 με τον ίδιο τρόπο που καταπολεμά τον ιό της γρίπης. Τα ευρήματα τους αφορούν τις ήπιες έως μέτριες καταστάσεις που οδηγούν σε πλήρη ανάρρωση, αλλά για την ώρα δεν γνωρίζουν για πόσο χρονικό διάστημα μένει προστατευμένος ο οργανισμός για να μην ξαναπροσβληθεί από τον συγκεκριμένο κορωνοϊό.

covid-immune-australia.jpg

Σύμφωνα με την επικεφαλής του εργαστηρίου, κ. Katherine Kedzierska,

Ο πληθυσμός των ανοσοποιητικών κυττάρων που ενεργοποιούνται είναι ο ίδιος με αυτόν που παρατηρούμε σε περιπτώσεις γρίπης. Χάριν σε αυτές τις πληροφορίες έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε ορθότερα τα υποψήφια εμβόλια, τα οποία θα πρέπει να μιμούνται με κάποιο τρόπο την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές του Peter Doherty Institute for Infection and Immunity ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να εξηγήσουν τον μηχανισμό αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος διότι ετοιμαζόταν για μια τέτοιου είδους απειλή εδώ και αρκετά χρόνια. Από αυτήν την προετοιμασία είχαν έτοιμη την πλατφόρμα και τις διαδικασίες που απαιτούνται για να μελετήσουν άμεσα τα συμβάντα, διαφορετικά θα χρειαζόταν να περάσει σχεδόν ένας μήνας από το πρώτο κρούσμα. Έτσι, κέρδισαν πολύτιμο χρόνο τόσο για την έρευνα τους, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Το πρώτο δείγμα τους ήταν από μια γυναίκα περίπου 40 ετών, μία από τις πρώτες που παρουσίασαν συμπτώματα κορωνοϊού στην Αυστραλία, η οποία μετέβη στο νοσοκομείο με λήθαργο, πονόλαιμο, ξηρό βήχα και πυρετό μετά από ταξίδι της στη Wuhan (Κίνα).

Στις τρεις ημέρες παρακολούθησης της ασθενούς, παρατηρήσαμε σημαντική κινητικότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων στο αίμα της. Με βάση την εμπειρία μας από ασθενείς με γρίπη, μπορέσαμε να προβλέψουμε ένα σχήμα ανάρρωσης και τα καταφέραμε και με το COVID-19.

Εκτός από την προφανή βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν για την ανάπτυξη εμβολίων, τα ευρήματα των ερευνητών θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς στην παρακολούθηση της προόδου του ασθενούς. Συγκεκριμένοι δείκτες στο αίμα θα μπορούσαν να υποδείξουν εάν ο ασθενής θα παρουσιάσει πιο σοβαρά συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να γνωρίζουν εκ των προτέρων εάν η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ήπια ή σοβαρή για να πάρουν τα ανάλογα μέτρα.

Η επόμενη ερώτηση είναι εάν αυτή η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος θα προσφέρει στους ανθρώπους ανοσία για εβδομάδες ή μήνες ή χρόνια. Αυτό δυστυχώς δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα και θα χρειαστεί να περάσουν μήνες με διαρκείς ελέγχους σε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει.

Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, αλλά υπάρχουν και θετικές εξελίξεις. Μείνετε σπίτι και διατηρήστε την ψυχραιμία σας, όπως λέει και ο Bill Gates!

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το TechCrunch.

[via]

Loading