13033: Πώς λειτουργεί το SMS για άδεια κυκλοφορίας μετά την απαγόρευση

Update 05/11/2020: Δυστυχώς επανέρχεται όλη η χώρα σε καθεστώς lockdown από το ερχόμενο Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, όταν και θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα της περασμένης Άνοιξης για τις μετακινήσεις μας.

Οι πολίτες μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο εφόσον ο λόγος μετακίνησης τους εντάσσεται στις παρακάτω 8 κατηγορίες:

 1. κινούνται προς και από την εργασία τους
 2. μεταβαίνουν σε φαρμακείο ή επισκέπτονται γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
 3. κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα
 4. κατευθύνονται στην Τράπεζα για συναλλαγές που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά
 5. μεταβαίνουν σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
 6. επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα
 7. κινούνται για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή έχουν μαζί τους κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
 8. μετακινούνται (εφάπαξ) στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Επίσης, απαραίτητο για όσους μετακινούνται είναι ένα αποδεικτικό έγγραφο, το οποίο παρέχεται σε 2 τύπους:

Βεβαίωση κίνησης τύπου Α

Aφορά την 1η κατηγορία μετακίνησης (εργασία) και παρέχεται εφάπαξ με έγγραφο του εργοδότη -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Βεβαίωση κίνησης τύπου Β 

Αφορά τις υπόλοιπες 7 κατηγορίες μετακίνησης και αποκτάται με 3 τρόπους:

 1. Με SMS στο 13033 (χωρίς χρέωση)
 2. Συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ
 3. Συμπληρώνοντας ένα χαρτί (χειρόγραφη φόρμα) με τα στοιχεία σας (Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας), την ημερομηνία & ώρα, διεύθυνση προορισμού καθώς και το λόγο μετακίνησης ο οποίος θα πρέπει να εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες

Πώς λειτουργεί το SMS στο 13033 για άδεια κυκλοφορίας μετά την απαγόρευση

Ο χρήστης στέλνει μήνυμα SMS από το κινητό του στο 13033 με την παρακάτω μορφή:

X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

Όπου Χ, ο κωδικός που αντιστοιχεί στον σκοπό της μετακίνησής του,:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
 5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Παράδειγμα αποστολής SMS στο 13033 

Ο χρήστης Ανανιάδης Βασίλης ο οποίος διαμένει στην οδό Μακεδονίας 40, θέλει να πάει στο φαρμακείο θα πρέπει να στείλει SMS στο 13033 με το παρακάτω κείμενο:

1 Ανανιάδης Βασίλης Μακεδονίας 40

Απαντητικό μήνυμα SMS από το 13033

Μετά την αποστολή του SMS στο 13033 ο χρήστης λαμβάνει απαντητικό μήνυμα της μορφής:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

Το απαντητικό SMS που έχει λάβει ο χρήστης από το 13033 αποτελεί ουσιαστικό το αποδεικτικό το οποίο θα πρέπει να επιδείξει σε περίπτωση ελέγχου από τα αρμόδια όργανα, μαζί με την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο.

Υπενθυμίζεται πως στους παραβάτες - μετακίνηση δίχως άδεια κυκλοφορίας - θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για την κάθε παράβαση.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ'εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Όνομα/Επίθετο
 2. Διεύθυνση Κατοικίας
 3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
 4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading