Λύση στο ενεργειακό πρόβλημα με παραγωγή καύσιμου υδρογόνου από ελάχιστη υγρασία

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε για έρευνες σχετικά με την παραγωγή καύσιμου υδρογόνου για την λύση του ενεργειακού προβλήματος, αλλά το επίτευγμα των ερευνητών του University of Melbourne παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αν καταφέρουν να υλοποιήσουν εμπορικά την συσκευή τους.

Πρόσφατα δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications την μελέτη τους για μια πρωτότυπη συσκευή άμεσης ηλεκτρόλυσης του άερα (Direct Air Electrolysis - DAE) που μπορεί να παράγει καθαρό καύσιμο υδρογόνο από πολύ μικρές ποσότητες υγρασίας στον αέρα (της τάξεως του 4%) με σταθερή απόδοση 95% μετά από 12 συνεχόμενες ημέρες λειτουργίας. Παράλληλα, έχουν αφήσει να λειτουργεί ακόμα μία συσκευή αυτόνομα για 8 μήνες προκειμένου να βγάλουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την τεχνολογία τους.

dae.jpg

Σύμφωνα με τον Dr. Gang Kevin Li του Universiy of Melbourne,

Μεγάλες περιοχές του πλανήτη αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας. Συνήθως όπου υπάρχει πληθώρα ανανεώσιμων πηγών (ηλιακή και αιολική ενέργεια) δεν έχουμε επάρκεια φρέσκου νερού για να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή καύσιμου υδρογόνου.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η παραγωγή καθαρού καύσιμου υδρογόνου με οικολογικές μεθόδους (διάσπαση των μορίων νερού H2O σε αέριο υδρογόνο H2) είναι η πιο πολλά υποσχόμενη λύση για το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα. Με την συσκευή DAE εκτιμούν πως μπορούν να παράγουν 93lt καύσιμου υδρογόνου ανά τετραγωνικό μέτρο (m²) μέσα σε μόλις μία ώρα και με την χρήση 10 DAE μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες ενός σπιτιού για θέρμανση και μαγείρεμα.

Σε βάθος χρόνου θα φανεί αν μπορεί να δοθεί λύση σε όλο τον κόσμο με το DAE, μιας και το 4% υγρασίας είναι ένα πραγματικά ελάχιστο ποσοστό για κάθε περιοχή.

[Nature]

Loading