Μαγικά μανιτάρια και μακροζωία: Νέα μελέτη δείχνει ότι επιβραδύνουν τη γήρανση σε ποντίκια

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη από το Emory University φέρνει στο φως νέες προοπτικές για τη μάχη κατά της γήρανσης. Ερευνητές του πανεπιστημίου αποκάλυψαν ότι η ψιλοκίνη, ενεργό παράγωγο της ψιλοκυβίνης που περιέχεται στα παραισθησιογόνα μανιτάρια, φαίνεται να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Aging της σειράς Nature Partner Journals, τα ανθρώπινα δερματικά και πνευμονικά κύτταρα που εκτέθηκαν στην ψιλοκίνη έζησαν πάνω από 50% περισσότερο από τα αντίστοιχα κύτταρα που δεν υποβλήθηκαν στη θεραπεία. Παράλληλα, σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ηλικιωμένα ποντίκια, τα οποία αντιστοιχούν σε ανθρώπινη ηλικία περίπου 60-65 ετών, παρατηρήθηκε αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 30% σε εκείνα που έλαβαν θεραπεία με ψιλοκυβίνη.

Η αγωγή που ακολουθήθηκε περιλάμβανε μια αρχική χαμηλή δόση των 5 mg και, στη συνέχεια, υψηλότερες δόσεις των 15 mg κάθε μήνα για διάστημα δέκα μηνών. Εκτός από την αύξηση της διάρκειας ζωής, τα ποντίκια παρουσίασαν βελτιωμένα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως πιο πυκνό τρίχωμα, λιγότερες λευκές τρίχες και ενδείξεις επαναφύτρωσης τριχών, όλα σημάδια πιο υγιούς γήρανσης.

Αν και μέχρι τώρα η ψιλοκυβίνη έχει διερευνηθεί κυρίως για τις επιδράσεις της στην ψυχική υγεία, η συγκεκριμένη μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να έχει πολύ ευρύτερη επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ουσία φαίνεται να μειώνει το οξειδωτικό στρες, να ενισχύει τη δυνατότητα επιδιόρθωσης του DNA και να διατηρεί το μήκος των τελομερών, προστατευτικών δομών στο τέλος των χρωμοσωμάτων που σχετίζονται άμεσα με τη γήρανση και την εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος και η νευροεκφύλιση.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Louise Hecker, η οποία ήταν καθηγήτρια στο Emory University κατά τη διάρκεια της μελέτης και σήμερα εργάζεται στο Baylor College of Medicine, υπογραμμίζει ότι σχεδόν όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος διαθέτουν υποδοχείς σεροτονίνης. Αυτό σημαίνει ότι η ψιλοκυβίνη θα μπορούσε να επηρεάζει πολύ περισσότερα από την ψυχολογική διάθεση, ίσως και ολόκληρες διαδικασίες που σχετίζονται με τη σωματική γήρανση.

Η μελέτη προσφέρει μια νέα οπτική στον τρόπο με τον οποίο τέτοιες ουσίες, ακόμα και όταν χορηγούνται σε προχωρημένη ηλικία, μπορούν να επιφέρουν βελτιώσεις όχι μόνο στο προσδόκιμο ζωής, αλλά και στην ποιότητα της καθημερινότητας. Όπως σημειώνει η Hecker, τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα για το τι μπορεί να επιτευχθεί με μακροχρόνιες θεραπείες με βάση την ψιλοκυβίνη, ιδίως στους ηλικιωμένους.

Η δημοσίευση της μελέτης συμπίπτει χρονικά με μια ανησυχητική έκθεση του KFF που δείχνει ότι το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ εξακολουθεί να υστερεί σε σύγκριση με άλλες χώρες παρόμοιου οικονομικού επιπέδου. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ζωής στις ΗΠΑ παραμένει στα 78,4 έτη, ενώ σε άλλες χώρες αγγίζει τα 82,5. Επιπλέον, από το 1980 μέχρι το 2022, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά μόλις 4,7 χρόνια στις ΗΠΑ, έναντι σχεδόν 8 σε άλλες χώρες.

Για τον Ali John Zarrabi, ιατρό-ερευνητή στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Emory και διευθυντή του τομέα Ψυχεδελικής Έρευνας, η σημασία της μελέτης είναι διπλή: όχι μόνο δείχνει προοπτικές για παράταση της ζωής, αλλά και για βελτίωση της ποιότητάς της. Όπως τονίζει:

Πολλές φορές η παράταση ζωής συνοδεύεται από απώλεια λειτουργικότητας και αξιοπρέπειας. Όμως αυτά τα ποντίκια δεν έζησαν απλώς περισσότερο, γέρασαν καλύτερα.

Ο Zarrabi υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη της επίδρασης της ψιλοκυβίνης σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και την ενσωμάτωση της φυσικής και ψυχικής υγείας σε μελλοντικές κλινικές εφαρμογές. Το Emory συμμετέχει ήδη σε κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙ και ΙΙΙ για την ψιλοκυβίνη ως θεραπεία για την κατάθλιψη. Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι, αν η FDA εγκρίνει τη χρήση της ψιλοκυβίνης για ψυχιατρικούς σκοπούς μέχρι το 2027, τότε η παράλληλη μελέτη των συστηματικών της επιδράσεων θα μπορούσε να συμβάλει στην επέκταση του υγιούς προσδόκιμου ζωής σε ευρύτερο πληθυσμό.

[via]

Loading