Ο εντοπισμός των διαφορών μεταξύ του φυσιολογικού και του καρκινικού ιστού είναι αρκετά περίπλοκη υπόθεση, ακόμη και για τους πιο πεπειραμένους χειρούργους. Συνήθως αναισθητοποιείται ο ασθενής για τη διενέργεια μιας διαδικασίας  που διαρκεί κάτι παραπάνω από μισή ώρα μέχρι να ολοκληρωθεί και να μελετηθούν τα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές του University of Texas έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα νέο εργαλείο, το MasSpec Pen, που θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με την βοηθό καθηγήτρια Livia Schiavinato,

"Αν μιλήσετε με καρκινοπαθείς μετά το χειρουργείο, ένα από τα πρώτα που θα ακούσετε είναι η ελπίδα τους ότι έχει αφαιρεθεί όλος ο καρκινικός ιστός από μέσα τους. Είναι πραγματικά λυπηρό όταν δεν συμβαίνει αυτό και γι'αυτό αναπτύξαμε αυτήν την τεχνολογία που θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες του χειρούργου για να αφαιρέσει κάθε ίχνος του καρκινικού ιστού από τον ασθενή"

Οι δοκιμές του MasSpec Pen έγιναν σε 253 ασθενείς, με το εργαλείο να προσφέρει ακριβή διάγνωση μέσα σε 10 δευτερόλεπτα για το 96% των περιπτώσεων, ενώ ταυτόχρονα μπόρεσε να εντοπίσει τον καρκίνο ανάμεσα σε διάφορες περιοχές φυσιολογικού και καρκινικού ιστού.

Ο τρόπος λειτουργίας έχει ως εξής: Το MasSpec Pen αφήνει μια σταγόνα νερού επάνω στον ιστό και στη συνέχεια την ρουφά πίσω. Το δείγμα εξετάζεται και συγκρίνεται με τη βοήθεια με μιας τεράστιας βάσης δεδομένων που περιλαμβάνει δείγματα από φυσιολογικό και καρκινικό ιστό από στήθος, πνεύμονες, θυρεοειδή και ωοθήκες. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι λέξεις "Normal" ή "Cancer" εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή.

Ο επικεφαλής της πειραματικής ομάδας, Jialing Zhang, δήλωσε ότι

"Κατά τον σχεδιασμό του MasSpec Pen διασφαλίσαμε ότι στην όλη διαδικασία ο ιστός θα παραμένει άθικτος μέχρι να έρθει σε επαφή αποκλειστικά και μόνο με τη σταγόνα νερού και την πλαστική ακίδα του εργαλείου. Επομένως, έχουμε ένα βιοσυμβατό και αυτοματοποιημένο ιατρικό εργαλείο που πολύ σύντομα θα μπορέσει να βρει τον δρόμο του για πραγματική χρήση"

Όσοι θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο, μπορείτε να διαβάσετε όλη την έρευνα εδώ.

[via]

Advertisements