Μαζικές αντιδράσεις από εταιρείες σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την εφαρμογή του AI Act

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να εφαρμόσει τη νέα νομοθεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη, γνωστή ως AI Act, αυξάνονται οι φωνές αντίδρασης από μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις. Συνολικά 45 οργανισμοί απευθύνθηκαν με επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ζητώντας την αναβολή της εφαρμογής του AI Act για τουλάχιστον δύο χρόνια. Ανάμεσα στους υπογράφοντες βρίσκονται σημαντικά ονόματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπως η ASML Holding NV, η Airbus SE και η Mistral AI.

Το αίτημα των επιχειρήσεων βασίζεται στην εκτίμηση ότι οι επικείμενοι κανονισμοί ενδέχεται να φρενάρουν την τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης εντός της ΕΕ. Εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για το πώς θα επηρεαστούν οι εταιρείες που αναπτύσσουν general-purpose AI μοντέλα, δηλαδή συστήματα που δεν έχουν έναν μόνο σκοπό αλλά μπορούν να εφαρμοστούν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, μεταξύ των επικριτών του AI Act συγκαταλέγονται επίσης και οργανώσεις που εκπροσωπούν τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google και η Meta, οι οποίες εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διεθνή ανταγωνιστικότητα και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κανόνες που αφορούν τα general-purpose AI μοντέλα αναμένεται να τεθούν επίσημα σε ισχύ στις 2 Αυγούστου, ενώ η πλήρης εφαρμογή τους προγραμματίζεται για το 2026. Ωστόσο, οι εταιρείες ζητούν ένα πιο "φιλικό προς την καινοτομία" ρυθμιστικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί η τρέχουσα κατάσταση υπονομεύει την πρόοδο και την εμπιστοσύνη επενδυτών και δημιουργών τεχνολογίας.

Η επιστολή ζητά ρητά την αναστολή του χρονοδιαγράμματος: «Για να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα που δημιουργείται, καλούμε την Επιτροπή να προτείνει μια αναβολή δύο ετών πριν τεθούν σε ισχύ οι βασικές υποχρεώσεις του AI Act». Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες ελπίζουν σε μια πιο σταδιακή μετάβαση που θα επιτρέψει τον επαναπροσδιορισμό του ρυθμιστικού πλαισίου χωρίς να πλήττεται η καινοτομία.

Στο επίκεντρο της νομοθεσίας βρίσκεται η αυστηρή υποχρέωση για τεχνικό έλεγχο των AI μοντέλων ως προς την αμεροληψία, την τοξικότητα και την ανθεκτικότητά τους πριν αυτά κυκλοφορήσουν στο κοινό. Παράλληλα, οι δημιουργοί τεχνητής νοημοσύνης οφείλουν να καταθέτουν τεχνική τεκμηρίωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας και να είναι διαφανείς ως προς τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση των αλγορίθμων τους.

Επιπλέον, οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν αναφορές για την ενεργειακή απόδοση των συστημάτων τους, καθώς και να δηλώνουν οποιαδήποτε σοβαρά περιστατικά προκύπτουν κατά τη λειτουργία των μοντέλων. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «η αναβολή αυτή, σε συνδυασμό με μια δέσμευση για προτεραιότητα στην ποιότητα της ρύθμισης έναντι της ταχύτητας, θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα παγκοσμίως ότι η Ευρώπη παίρνει στα σοβαρά την απλοποίηση και την ανταγωνιστικότητά της».

Οι εταιρείες επισημαίνουν, τέλος, πως η συμμόρφωση με τους κανόνες του AI Act είναι επί του παρόντος ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη εκδώσει τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της καθυστέρησης είναι η μη δημοσίευση, έως σήμερα, του AI Code of Practice, ενός εγχειριδίου που στόχο έχει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν και να τηρήσουν τις νέες υποχρεώσεις. Αν και υπάρχει η πιθανότητα ο εν λόγω οδηγός να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος του έτους, η απουσία του εντείνει το αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στον τεχνολογικό τομέα.

[via]

Loading