MediaTek Helio X30: Το νέο deca-core SoC για smartphones με υποστήριξη 8GB RAM και Google Daydream

mediatek_helio_x30

Η MediaTek κατάφερε να καθιερωθεί ως ο μεγάλος αντίπαλος της Qualcomm στον τομέα των mobile SoCs, μιας και προτιμάται από την πλειοψηφία των κατασκευαστών συσκευών χαμηλού κόστους. Τον τελευταίο χρόνο, μάλιστα, προσπαθεί να πρωτοπορήσει με την εισαγωγή deca-core επεξεργαστών, κάτι που ξεκίνησε με τη σειρά Helio X20/Helio X25 και συνεχίζει πλέον με την σημερινή ανακοίνωση του Helio X30.

Το νέο MediaTek Helio X30 SoC κατασκευάζεται με την αρχιτεκτονική 10nm FinFET και σε αντίθεση με τα προηγούμενα, αυτή τη φορά χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικούς τύπους πυρήνων για ακόμη καλύτερη απόδοση και ενεργειακή διαχείριση ανάλογα με τη διαδικασία που εκτελείται. Διαθέτει 2 πυρήνες ARM Cortex-A73 χρονισμένους στα 2.8GHz για τις πιο απαιτητικές διεργασίες, 4 πυρήνες ARM Cortex-A53 χρονισμένους στα 2.2GHz και 4 πυρήνες ARM Cortex-A35 στα 2.0GHz για τις πιο ήπιες διεργασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επιλέχθηκε επεξεργαστής γραφικών ARM Mali GPU, αλλά αντ' αυτού έγινε συνδυασμός με quad-core PowerVR 7XT GPU έτσι ώστε να είναι άμεσα συμβατό το Helio X30 με την πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας Google Daydream. Επίσης, υποστηρίζει μνήμη RAM έως 8GB LPDDR4 και το πρότυπο αποθηκευτικού χώρου UFS 2.1.

Τέλος, το νέο SoC θα προσφέρει υποστήριξη για αισθητήρες κάμερας έως 40MP για λήψη video στα 24fps, έως 16MP για λήψη video στα 60fps και έως 8MP για slow-motion λήψεις στα 120fps.

Οι πρώτες συσκευές με MediaTek Helio X30 SoC αναμένονται στις αρχές του 2017.

[via]

 

 

Loading