Μόλις 3 ημέρες κακού ύπνου μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά

Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Uppsala στη Σουηδία ρίχνει φως στις άμεσες επιπτώσεις της κακής ποιότητας ύπνου στην καρδιαγγειακή υγεία, αποκαλύπτοντας ότι ακόμη και μόλις τρία συνεχόμενα βράδια περιορισμένου ύπνου μπορούν να πυροδοτήσουν αλλαγές στο αίμα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών.

Η επιστημονική ομάδα εστίασε σε φλεγμονώδεις πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα — μόρια που παράγονται από το σώμα όταν βρίσκεται σε κατάσταση στρες ή καταπολεμά κάποια μόλυνση. Αν και φυσιολογικές σε ορισμένα πλαίσια, η παρατεταμένη παραμονή τους σε υψηλά επίπεδα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, στεφανιαίας νόσου και κολπικής μαρμαρυγής.

Το πείραμα διεξήχθη με τη συμμετοχή 16 υγιών, νέων ανδρών που παρέμειναν υπό αυστηρά ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες, ώστε να αποκλειστούν εξωτερικοί παράγοντες. Οι εθελοντές ακολούθησαν δύο διαφορετικά σενάρια ύπνου: τρεις νύχτες κανονικού ύπνου (8,5 ώρες) και τρεις νύχτες περιορισμένου ύπνου (μόλις 4,25 ώρες). Μετά από κάθε περίοδο ύπνου, υποβλήθηκαν σε έντονη προπόνηση ποδηλασίας και ελήφθησαν δείγματα αίματος πριν και μετά.

Η ανάλυση σχεδόν 90 διαφορετικών πρωτεϊνών στο αίμα αποκάλυψε ότι η έλλειψη ύπνου οδήγησε σε ξεκάθαρη αύξηση των δεικτών φλεγμονής που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι οι ωφέλιμες πρωτεΐνες, όπως η interleukin-6 και η BDNF (που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς), αυξήθηκαν λιγότερο μετά από τον περιορισμένο ύπνο — παρότι η έντονη άσκηση υπό φυσιολογικές συνθήκες τις ενισχύει.

Αυτό που καθιστά τα ευρήματα ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι ότι οι αλλαγές εμφανίστηκαν σε νέους και κατά τα άλλα υγιείς συμμετέχοντες και μάλιστα μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ημερών. Σε μια εποχή όπου οι διαταραχές ύπνου είναι ευρέως διαδεδομένες — με έναν στους τέσσερις εργαζόμενους να εργάζεται σε βάρδιες που διαταράσσουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς — η μελέτη υπογραμμίζει τις σοβαρές συνέπειες της χρόνιας στέρησης ύπνου.

Ακόμη, διαπιστώθηκε πως η ώρα συλλογής των αιματολογικών δειγμάτων έπαιζε ρόλο: τα επίπεδα των πρωτεϊνών διέφεραν μεταξύ πρωινού και βραδινού, και οι αποκλίσεις ήταν πιο έντονες μετά από κακή ποιότητα ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος δεν επηρεάζει μόνο το τι κυκλοφορεί στο αίμα μας, αλλά και το πότε είναι πιο έντονα τα βιοχημικά αυτά σήματα.

Η καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου, που συχνά εξωθεί τον ύπνο σε δεύτερη μοίρα έναντι της παραγωγικότητας, της κοινωνικής ζωής ή της ψηφιακής ψυχαγωγίας, τίθεται υπό νέο πρίσμα. Τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν πως το σώμα «κρατά λογαριασμό», σιωπηλά, χημικά και χωρίς εξαιρέσεις.

Εν κατακλείδι, η έρευνα του Uppsala University προσθέτει ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα αποδείξεων που δείχνουν πως ο επαρκής, ποιοτικός ύπνος δεν αποτελεί απλώς πολυτέλεια, αλλά απαραίτητο θεμέλιο για τη μακροπρόθεσμη υγεία της καρδιάς και του οργανισμού συνολικά.

[via]

Loading