Νανοϋλικά αντί για πυρίτιο στους υπολογιστές επόμενης γενιάς
Η ταχεία πρόοδος της τεχνολογίας κατασκευής chip τις τελευταίες δύο δεκαετίες οφείλεται κυρίως στη συνεχή κλιμάκωση της τεχνολογίας πυριτίου, γνωστή ως νόμος του Moore. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουμε τους φυσικούς περιορισμούς του πυριτίου, η βιομηχανία στρέφει την προσοχή της προς τα νανοϋλικά, όπως οι νανοσωλήνες άνθρακα, το γραφένιο και τα TMD, τα οποία υπόσχονται πρωτοφανή λειτουργικότητα των chips.
Τα νανοϋλικά έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση σε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των τρανζίστορ υψηλής απόδοσης, των αισθητήρων χαμηλής ισχύος και των κβαντικών συσκευών. Η παγκόσμια αγορά νανοτεχνολογίας αναμένεται να αυξηθεί από 79,14 δισ. δολάρια το 2023 σε 248,56 δισ. δολάρια έως το 2030, σύμφωνα με την έρευνα Fortune Business Insights Research, γεγονός που δείχνει πόσο λαμπρό αναμένεται να είναι το μέλλον της.
Η έλλειψη ελέγχου στις υπάρχουσες μεθόδους παραγωγής νανοτεχνολογίας, που βασίζονται κυρίως στη χημεία, έχει εμποδίσει την εμπορική τους αξιοποίηση μέχρι σήμερα. Σε αυτό το σημείο έρχεται να βοηθήσει η ελβετική εταιρεία νανοτεχνολογίας Chiral, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η πορεία της Chiral ξεκίνησε ως εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα στα Ελβετικά Ομοσπονδιακά Ινστιτούτα Τεχνολογίας, όπου οι συνιδρυτές Seoho Jung, Natanael Lanz και Andre Butzerin ήταν διδακτορικοί φοιτητές. Μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης και την επιτυχή δημιουργία ενός πρωτότυπου μηχανήματος που ήταν 100 φορές ταχύτερο από τα υπάρχοντα συστήματα, η ομάδα απορρόφησε την Chiral τον Ιούνιο του 2023.
Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτοματοποιημένες ρομποτικές μηχανές υψηλής ταχύτητας για την ενσωμάτωση νανοϋλικών σε συσκευές. Οι μηχανές αυτές φέρονται να μπορούν να τοποθετούν υλικά τόσο μικρά όσο τα μικρόμετρα ή ακόμη και τα νανόμετρα σε chips με πρωτοφανή ακρίβεια και έλεγχο, ξεπερνώντας τους περιορισμούς των παραδοσιακών μεθόδων.
Ο γύρος χρηματοδότησης της Chiral πριν από τη σπορά έγινε υπό τη συνδιοίκηση της Founderful και της HCVC και ο Pascal Mathis, ιδρυτικός εταίρος της Founderful, δήλωσε:
Η τεχνολογία της Chiral που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη ρομποτική μας επιτρέπει να οραματιστούμε ένα μέλλον όπου τα chips που βασίζονται σε νανοϋλικά θα παράγονται στην κλίμακα που απαιτείται για την εμπορική αξιοποίηση - ένα σημαντικό εμπόδιο μέχρι σήμερα.
[Chiral]