NASA: Εντόπισε γιγαντιαία λίμνη από λάβα στην Ιώ [Video]

Η NASA ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μια λίμνη λάβας στην επιφάνεια της Ιούς. Η λίμνη ανακαλύφθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από το πιο πρόσφατο πέρασμα του διαστημικού σκάφους Juno από τον ηφαιστειογενή δορυφόρο του Δία, ενώ η διαστημική υπηρεσία δημοσίευσε και ένα animation (βλ. παραπάνω) που μας δείχνει πως θα μπορούσε να μοιάζει αυτή η λίμνη στην πραγματικότητα.

Η λίμνη εκτιμάται ότι έχει μήκος περίπου 200 χιλιόμετρα και διαθέτει μια λαμπερή, γυάλινη επιφάνεια. Οι συνεχείς παρατηρήσεις των διαφόρων δορυφόρων του Δία με τη χρήση του Juno μας έχουν διδάξει πολλά, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η Ευρώπη μπορεί να μην είναι τελικά καθόλου κατοικήσιμη. Ωστόσο, οι εκπληκτικές λήψεις της Ιούς από το Juno μας έδωσαν μια σε βάθος ματιά στην επιφάνεια αυτού του ηφαιστειακού κόσμου.

"Η Ιώ είναι απλά γεμάτη με ηφαίστεια, και εντοπίσαμε μερικά από αυτά σε δράση", αποκάλυψε ο Scott Bolton, κύριος ερευνητής του Juno, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης στη Βιέννη. Ο Bolton αναφέρει επίσης ότι η λίμνη λάβας, την οποία οι επιστήμονες ονόμασαν Loki Patera, φαίνεται να έχει επιφάνεια "λεία σαν γυαλί".

Αυτή η ομαλότητα προέρχεται πιθανότατα από το γεγονός ότι η λάβα έχει ψυχθεί εκθετικά, επιτρέποντάς της να φαίνεται τόσο λεία και σαν γυαλί, αντανακλώντας το φως του Ήλιου στην Ιώ. Ο Bolton υποστηρίζει την επιφάνεια της λίμνης και άλλες επιφάνειες στην Ιώ μοιάζουν πολύ με το γυαλί οψιδιανού, το οποίο δημιουργείται από ηφαιστειακή δραστηριότητα εδώ στη Γη.

Φυσικά, ο πρωταρχικός στόχος του Juno για την παρατήρηση της Ιούς δεν είναι μόνο να καταγράψει εκπληκτικές εικόνες αυτών των θεαματικών τοποθεσιών. Η NASA ευελπιστεί επίσης να μάθει περισσότερα για τον δορυφόρο, συμπεριλαμβανομένου του αν περιέχει αρκετό νερό για να υποστηρίξει εξωγήινη ζωή.

[NASA]

Loading