NASA: Έτσι είδε τη Σελήνη το πλήρωμα του Apollo 13 το 1970

Οι προετοιμασίες της NASA για τη νέα αποστολή στη Σελήνη, που αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πραγματοποιηθεί το 2024, συνεχίζονται σε έντονο ρυθμό, αλλά πάντοτε υπάρχει χρόνος για να ετοιμάσει εντυπωσιακά videos με σκοπό να τιμήσει το παρελθόν της ή να αναδείξει τα επιτεύγματα της.

Η τελευταία δουλειά της Διαστημικής Υπηρεσίας είναι αφιερωμένη στην αποστολή Apollo 13 (1970) που είχε ως στόχο την προσελήνωση, αλλά μια δυσλειτουργία στο διαστημικό σκάφος την κατέστησε ανέφικτη και απείλησε τις ζωές των τριών μελών του πληρώματος. Στο τέλος κατάφεραν να γυρίσουν πίσω με ασφάλεια το πλήρωμα και τελικά η αποστολή Apollo 13 χαρακτηρίστηκε ως μια “επιτυχημένη αποτυχία”.

Το Apollo 13 δεν προσεληνώθηκε ποτέ, ωστόσο, χάριν στις συντονισμένες ενέργειες της NASA και του πληρώματος, κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης για να το χρησιμοποιήσουν ως “σφεντόνα” που τους έβαλε και πάλι σε τροχιά με προορισμό τη Γη. Κατά τη διάρκεια αυτής της μανούβρας, το Apollo 13 βρέθηκε πάρα πολύ κοντά στη Σελήνη και σήμερα, 50 χρόνια μετά, έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε μια γεύση από αυτά που είδαν τα τρία μέλη του πληρώματος μέσα από ένα 4K video της NASA.

Η δημιουργία του video έγινε με λήψεις από την κάμερα υψηλής ανάλυσης του Lunar Reconnaissance Orbiter. Ξεκινά από το σημείο λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου και ολοκληρώνεται τη στιγμή που αποκαταστάθηκε η επικοινωνία του Apollo 13 με το Κέντρο Ελέγχου της NASA.

Απολαύστε!

Loading