Αυτή είναι η νέα διαστημική στολή της NASA για την αποστολή στη Σελήνη το 2024

Η NASA αποκάλυψε το νέο σχεδιασμό για τις διαστημικές στολές που θα φορέσουν οι αστροναύτες στις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη. Η Διαστημική Υπηρεσία ισχυρίζεται ότι θα είναι σίγουρα έτοιμες μέχρι το 2024, δηλαδή για την προγραμματισμένη επανδρωμένη αποστολή που θα ξαναφέρει άνθρωπο στη Σελήνη μετά από πολλές δεκαετίες.

Η νέα διαστημική στολή ονομάζεται xEMU και βασίζεται αρκετά στον σχεδιασμό αυτών που φορούν οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Όπως είναι λογικό, έχουν γίνει οι απαραίτητες αναβαθμίσεις έτσι ώστε να επιτρέψουν στους αστροναύτες να κινούνται και να επιβιώνουν στις συνθήκες που επικρατούν στη Σελήνη.

Από πλευράς ανθεκτικότητας, η xEMU είναι σχεδιασμένη ειδικά για να μην επιτρέπει στην σκόνη της Σελήνης να μην κολλά επάνω της, γι’ αυτό δεν διαθέτει κανένα καλώδιο ή φερμουάρ και τα κύρια μέρη της είναι σφραγισμένα. Το θέμα της σκόνης ταλαιπώρησε τις προηγούμενες αποστολές Apollo, καθώς κολλούσε επάνω στις στολές και τον τεχνικό εξοπλισμό των αστροναυτών. Στο θέμα των ακραίων συνθηκών, εγγυάται προστασία από την κοσμική ακτινοβολία και θερμοκρασίες από -156°C έως 120ºC.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η NASA πραγματοποίησε επίδειξη για να αποδείξει πόσο ευέλικτη είναι σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, ενώ ισχυρίζεται ότι μπορεί να προσαρμόστεί στις διαστάσεις κάθε αστροναύτη ανεξάρτητα από το φύλο του. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, αφού μέσα στο 2019 η NASA αναγκάστηκε να αναβάλει την περίφημη βόλτα των γυναικών - αστροναυτών, λόγω προβλημάτων με το μέγεθος της στολής και τη διαθεσιμότητα.

Η πρωτότυπη έκδοση που παρουσίασαν στα κεντρικά της NASA φαίνεται εντυπωσιακή, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η κατασκευή της. Μέσα στο 2021 θα επαναξιολογηθεί η διαστημική στολή και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι δοκιμές σε δύσκολες συνθήκες που θα προσομοιώνουν το περιβάλλον της Σελήνης. Υπάρχει, πάντως, το σχέδιο να δοκιμαστούν νωρίτερα και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Σύμφωνα με τον Chris Hansen, επικεφαλής μηχανικό στον ISS,

Θα προσπαθήσουμε να στείλουμε τη στολή xEMU στον Διαστημικό Σταθμό όσο το δυνατόν συντομότερα για να πάρουμε τις απαραίτητες πληροφορίες προτού προχωρήσουμε στη Σελήνη, αλλά αυτό δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσει το project. Είμαστε σίγουροι ότι ο σχεδιασμός που καταλήξαμε είναι ο ιδανικός. Εάν όλα πάνε καλά, μετά το 2024 θα παραδώσουμε την κατασκευή των διαστημικών στολών σε άλλες εταιρείες (σ.σ. φωτογραφίζει τις SpaceX και Blue Origin) διότι θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε να καινοτομήσουν σε αυτόν τον τομέα και να δημιουργήσουν φθηνότερες στολές για εμπορική χρήση.

Να σημειωθεί ότι για να συμβούν όλα αυτά τα σπουδαία, όπως η επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2024, θα πρέπει το Κογκρέσο να εγκρίνει το αίτημα της NASA για επιπλέον χρηματοδότηση ύψους $1.6 δισ., κάτι που έχει πάρει ήδη το πράσινο φως από τον Donald Trump.

[via]

Photo Gallery

Loading