NASA: Η πρώτη επιτυχημένη καλλιέργεια από ραπανάκια στο Διάστημα είναι γεγονός

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ότι η NASA προσπαθεί να καλλιεργήσει λαχανικά στο Διάστημα, καθώς το 2015 οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) είχαν καταφέρει να μεγαλώσουν κόκκινα μαρούλια και πιπεριές chilly με επιτυχία. Το νέο κατόρθωμα, όμως, πηγαίνει το project ένα βήμα πιο μπροστά διότι αφορά βολβό και όχι φυλλώδη λαχανικά.

Σύμφωνα με τη NASA, η αστροναύτης Kate Rubins συνέλεξε την πρώτη “κοσμική” σοδιά από ραπανάκια (συνολικά 20) που φυτεύθηκαν και αναπτύχθηκαν στο σύστημα Advanced Plant Habitat (APH) του ISS, και τα τοποθέτησε σε ειδικές θήκες που θα τα φέρουν πίσω στη Γη για περαιτέρω μελέτη. Τα ραπανάκια θεωρούνται από τους ερευνητές ένα πολύ σημαντικό δείγμα μελέτης για τις “διαστημικές καλλιέργειες”, διότι ωριμάζουν πολύ γρήγορα και φτάνουν σε σημείο βρώσης μέσα σε μόλις 27 ημέρες από τη στιγμή που θα φυτευθούν.

nasa-iss-radish-1.jpg

Η συγκεκριμένη σοδειά αναπτύχθηκε μέσα στο APH σε πολύ προσεγμένες συνθήκες (προσθήκη διάφορων μεταλλικών στοιχείων και LED φωτισμού για να ευδοκιμήσουν), με την ανάπτυξη τους παρακολουθείται διαρκώς με κάμερα και 180 διαφορετικούς αισθητήρες σε κάθε στάδιο προκειμένου να ρυθμίζονται κατάλληλα η θερμοκρασία, η υγρασία και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα. Αμέσως μετά τη συλλογή της, η Rubins εμφύτευσε νέους σπόρους από ραπανάκια που θα αναπτυχθούν με ελαφρώς τροποποιημένες συνθήκες.

Σύμφωνα με τη Nicole Dufour, επικεφαλής του project από το τμήμα NASA APH,

Τα ραπανάκια είναι ένας εντελώς διαφορετικό είδος καλλιέργειας σε σύγκριση με τα φυλλώδη λαχανικά που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν στον ISS, αλλά και από το σιτάρι που δοκιμάστηκε πρώτο στο APH. Η καλλιέργεια διαφορετικών σπόρων θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε ποια φυτά μπορούν να ευδοκιμήσουν σε συνθήκες μικροβαρύτητας και να δώσουν την καλύτερη δυνατή ποικιλία και διατροφική ισορροπία για τους αστροναύτες των μακροχρόνιων αποστολών.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[NASA]

Loading