NASA: Οι πιο εντυπωσιακές εικόνες από τον πλανήτη Άρη

Η NASA γιορτάζει τα 15 χρόνια από την εκτόξευση του MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) στον πλανήτη Άρη δημοσιεύοντας μερικές από τις πιο όμορφες φωτογραφίες που έχει τραβήξει το διαστημικό σκάφος σε αυτήν την πορεία του.

Το MRO βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη και με τη βοήθεια των τριών ενσωματωμένων καμερών έχει προσφέρει σημαντικές γνώσεις στους ερευνητές της NASA χαρτογραφώντας την επιφάνεια του πλανήτη, τους πετρώδεις σχηματισμούς και την ατμόσφαιρα του. Ακόμη, μπορεί να “δει” και κάτω από την επιφάνεια χρησιμοποιώντας το ραντάρ του.

Οι τρεις κάμερες εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Η MARCI (Mars Color Imager) χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει έναν ενιαίο χάρτη του πλανήτη και για να καταγράψει τις αλλαγές μεταξύ των διαφορετικών εποχών παρατηρώντας φαινόμενα (π.χ. αμμοθύελλες) και μετρώντας τα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η CTX (Context Camera) φωτογραφίζει την επιφάνεια σε ασπρόμαυρο, ενώ η HiRISE (High-Resolution Imaging Science Experiment) μας δίνει πίσω τις πιο εντυπωσιακές εικόνες με λεπτομέρεια (π.χ. παρατηρήστε τα κύματα στην άμμο και τις δίνες). Φυσικά, οι εικόνες έχουν υποστεί επεξεργασία για να φτάσουν σε αυτήν την ποιότητα στα μάτια μας.

[NASA]

Photo Gallery

Loading