Νέα μέθοδος ανοίγει τον δρόμο για αποκατάσταση της όρασης στους ανθρώπους


Η εκφυλιστική νόσος του αμφιβληστροειδούς αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για εκατομμύρια ανθρώπους, παρόλα αυτά, μια νέα έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του θανάτου των φωτοϋποδοχέων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής της νόσου, μετατρέποντας τους αδρανείς υποστηρικτικούς νευρώνες σε ιστό που λειτουργεί παρόμοια με τα κύτταρα που ονομάζονται κωνικοί φωτοϋποδοχείς.

Οι φωτοϋποδοχείς είναι φωτοευαίσθητα κύτταρα που βρίσκονται στο πίσω μέρος του ματιού. Ωστόσο, σε περίπτωση που «νεκρώσουν» και το άτομο πάσχει από μια εκφυλιστική ασθένεια του αμφιβληστροειδούς, τα κύτταρα αυτά δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για το φως να εισέλθει στο μάτι. Ως εκ τούτου, η χρήση αδρανών κυττάρων για την αντικατάσταση αυτών των νεκρωμένων φωτοϋποδοχέων θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για ορισμένες ενδιαφέρουσες νέες θεραπευτικές επιλογές.

Αυτοί οι νευρώνες ονομάζονται γλοιακά κύτταρα Müller και ο λόγος που κίνησαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων είναι ότι έχουν δείξει την ικανότητα να επαναπρογραμματίζονται σε ορισμένα ζώα. Προς το παρόν δεν μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο και στον άνθρωπο, αλλά κατάφεραν να τους προσδώσουν ορισμένες κρίσιμες λειτουργίες που τους επιτρέπουν να λειτουργούν ως φωτοϋποδοχείς. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο με την αντικατάσταση του κυττάρου, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της όρασης σε ορισμένους ανθρώπους.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, όμως οι ερευνητές ευελπιστούν πως θα μπορέσουν να πετύχουν πιο αξιόπιστους μετασχηματισμούς αυτών των νευρικών κυττάρων για να λειτουργήσουν ως φωτοϋποδοχείς στον αμφιβληστροειδή, αποκαθιστώντας έτσι την όραση με την αντικατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων.

[via]

Loading