Νέα πατέντα της Apple ίσως φέρει το spatial computing στα Macbook χωρίς την ανάγκη για το Vision Pro

Από τότε που κυκλοφόρησε το Vision Pro headset της Apple, η ιδέα του spatial computing απέκτησε νέα δυναμική. Παρότι η εμφάνιση τρισδιάστατων εικόνων και περιβαλλόντων είναι κάτι που προς το παρόν περιορίζεται στα καλύτερα VR headsets, η Apple σχεδιάζει να το προχωρήσει πολύ περισσότερο - και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεστε καν headset για να δημιουργήσετε τρισδιάστατους κόσμους στις συσκευές σας.

Σε μια νέα πατέντα, η Apple εξηγεί πώς οι μελλοντικές οθόνες, τα MacBooks, ακόμη και τα Apple Watches θα μπορούσαν να εμφανίζουν 3D περιεχόμενο σε έναν θεατή. Προς το παρόν, το Vision Pro το κάνει αυτό δείχνοντας ελαφρώς διαφορετικές εικόνες σε κάθε ένα από τα μάτια σας, αλλά η Apple πιστεύει ότι μια μέρα θα μπορούσε να το κάνει αυτό χωρίς να χρειάζεται να βασιστείτε σε headset. Με άλλα λόγια, θα μπορούσατε να ανοίγετε την οθόνη Studio Display ή το κάλυμμα ενός MacBook και να βλέπετε τρισδιάστατο περιεχόμενο ακριβώς μπροστά σας.

Πώς θα το κάνει αυτό η Apple
; Σύμφωνα με την πατέντα, όλα θα συμβούν χάρη στη χρήση οθονών lenticular. Αυτές εμφανίζουν και κρύβουν το περιεχόμενο της οθόνης ανάλογα με τη γωνία θέασης, οπότε καθώς μετακινείτε το κεφάλι σας, η εικόνα αλλάζει διακριτικά, δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο εφέ.

Η Apple πιστεύει ότι η τεχνολογία της θα μπορούσε να επιτρέψει σε πολλαπλούς θεατές να βιώσουν το τρισδιάστατο εφέ. Έτσι, αντί να υπάρχει μόνο μία βέλτιστη θέση θέασης, θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές, κάτι που θα ήταν πολύ πιο ευχάριστο για ομαδικές δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση ταινιών ή η εργασία σε 3D μοντέλα ως μέρος μιας ομάδας.

Παρόλο που η πατέντα παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ιδέα, δεν είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με την υλοποίηση του spatial computing του Vision Pro. Εξάλλου, η Apple δεν μιλάει για την εμφάνιση τρισδιάστατων παραθύρων στον εικονικό χώρο γύρω από το δωμάτιό σας. Αν θέλετε αυτού του είδους την εμπειρία, το Vision Pro είναι πιθανό να είναι ο μόνος τρόπος να το κάνετε μέσα στο οικοσύστημα της Apple για αρκετό καιρό.

Αλλά αυτή η πατέντα, αν εφαρμοστεί σε ένα πραγματικό προϊόν, θα μπορούσε να έχει μερικές δικές της χρήσεις. Θα μπορούσε να προσθέσει μια επιπλέον διάσταση στις ταινίες, για παράδειγμα, ή να παρέχει πιο λεπτομερείς απεικονίσεις στο Apple Maps. Είναι απίθανο να αποτελέσει από μόνο του ένα σημαντικό σημείο πώλησης, αλλά θα μπορούσε να γίνει ένα ελκυστικό στοιχείο κατά την αγορά ενός νέου Mac ή μιας νέας οθόνης της Apple.

Ωστόσο, πρόκειται απλώς για μια πατέντα, οπότε δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα γίνει ποτέ τελικό προϊόν.

Loading