Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Pittsburgh επινόησαν ένα τεστ βιοδεικτών που μπορεί να εντοπίσει μικρές ποσότητες πρωτεΐνης tau στον εγκέφαλο και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, οι οποίες οδηγούν στη νόσο του Alzheimer.
Η έγκαιρη σύλληψη αυτών των συσσωματωμάτων, ενώ βρίσκονται ακόμη σε ελάχιστες ποσότητες, μπορεί να επιτρέψει την αποτελεσματική παρέμβαση. Το τεστ αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση των συσσωρευμένων πρωτεϊνών πολλά χρόνια πριν από την εμφάνισή τους σε εμφανή θέση στις τομογραφίες του εγκεφάλου (έως και μια δεκαετία).
Αυτό είναι ενθαρρυντικό, διότι η νόσος Alzheimer όχι μόνο έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών μακροπρόθεσμα, αλλά είναι προς το παρόν και ανίατη. Αρχίζει να εμφανίζεται ως λήθη και εξελίσσεται σε σύγχυση και αποπροσανατολισμό, παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις και προβλήματα ύπνου. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δυσκολία στο φαγητό, στη μετακίνηση, ακράτεια, απώλεια λόγου και σημαντική απώλεια μνήμης.
«Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί για πιο επιτυχημένες θεραπείες για τη νόσο Alzheimer, δεδομένου ότι οι δοκιμές δείχνουν ότι οι ασθενείς με ελάχιστα έως καθόλου ποσοτικά μετρήσιμες αδιάλυτες συμφύσεις tau είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από τις νέες θεραπείες από ό,τι εκείνοι με σημαντικό βαθμό εναποθέσεων tau στον εγκέφαλο», εξήγησε ο Thomas Karikari, κύριος συγγραφέας της έρευνας.
Οι άνθρωποι έχουμε περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με τις λεγόμενες συνάψεις. Αυτές οι συνάψεις υποστηρίζονται από ένα δίκτυο «γραμμών» που επιτρέπουν τη ροή των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών και πληροφοριών και ονομάζονται μικροσωληνίσκοι.
Οι πρωτεΐνες Tau (συντομογραφία του tubulin associated unit) σταθεροποιούν αυτούς τους μικροσωληνίσκους και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να δυσλειτουργήσουν, να συσσωρευτούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν δεσμούς, εμποδίζοντας εν τέλει τη σωστή λειτουργία των μικροσωληνίσκων. Καθώς σχηματίζονται περισσότερες δεσμίδες, εξαπλώνονται στον εγκέφαλο με ένα προβλέψιμο μοτίβο, ξεκινώντας από περιοχές που εμπλέκονται στη μνήμη και επηρεάζοντας σταδιακά περιοχές που είναι υπεύθυνες για άλλες γνωστικές λειτουργίες. Αυτή είναι μία από τις πολλές αλλαγές στον εγκέφαλο που προκαλούν τη νόσο Alzheimer.
Εδώ είναι που έρχεται αυτή η νέα εξέταση βιοδεικτών. Οι ερευνητές βρήκαν ένα σημαντικό τμήμα της πρωτεΐνης tau που την κάνει να σχηματίζει επιβλαβείς δεσμίδες στον εγκέφαλο. Το τμήμα αυτό αποτελείται από 111 αμινοξέα. Μέσα σε αυτό το τμήμα, ανακάλυψαν δύο συγκεκριμένα σημεία που, όταν τροποποιούνται, μπορούν να πουν στους γιατρούς αν οι πρωτεΐνες tau αρχίζουν να συσσωρεύονται. Αυτό είναι σημαντικό, διότι αν οι γιατροί μπορούν να ανιχνεύσουν αυτές τις αλλαγές αρκετά νωρίς, μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πριν επιδεινωθεί.
Τα δύο συγκεκριμένα σημεία που βρήκαν (που ονομάζονται p-tau-262 και p-tau-356) λειτουργούν σαν έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα, ενημερώνοντας τους γιατρούς ότι οι πρωτεΐνες tau αρχίζουν να δυσλειτουργούν. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στον ταχύτερο εντοπισμό της νόσου Alzheimer, όταν οι θεραπείες θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές.
[via]