Ένα νέο στέλεχος του ιού HIV είναι ό,τι πιο επιθετικό έχουν παρατηρήσει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες

virus

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η χθεσινή (1η Δεκεμβρίου) και οι προσπάθειες για την ενημέρωση του κοινού και την καταπολέμησή του συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες έρχονται αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη από τη Δυτική Αφρική, καθώς πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα νέο και πολύ επιθετικό στέλεχος του ιού HIV που οδηγεί στην εκδήλωση του AIDS ταχύτερα από κάθε άλλο.

Το στέλεχος A3/02 παρατηρήθηκε αρχικά το 2011, αλλά μόλις τώρα έχουν στα χέρια τους πραγματικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα λόγω της έντονης εξάπλωσης του στη συγκεκριμένη περιοχή. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από αυτό το στέλεχος νοσούν τελικά από AIDS μέσα σε 5 χρόνια, δηλαδή στατιστικά 2.5 χρόνια νωρίτερα από ό,τι συνηθίζεται με το αρχικό στέλεχος.

Αυτό επιβεβαιώνει μια παλαιότερη υπόθεση των ερευνητών ότι τα ανασυνδυασμένα στελέχη του HIV είναι τελικά πολύ πιο επικίνδυνα από τα αρχικά, ενώ εκφράζουν ανησυχίες για την εξάπλωση του σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω της μεγάλης μετανάστευσης (....). Το θετικό, πάντως, είναι ότι οι σημερινές αγωγές αντιμετώπισης του HIV είναι δραστικές και γι' αυτή την περίπτωση.

[via]

Loading