New Glenn: Έλαβε έγκριση από τη NASA ο πανίσχυρος πύραυλος της Blue Origin

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που η NASA έβλεπε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μειώνει σημαντικά τον προϋπολογισμό της, κάτι που οδήγησε σε καθυστερήσεις ή/και ακυρώσεις πολλών φιλόδοξων αποστολών της. Η διαστημική υπηρεσία βρέθηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση και ήταν αναμενόμενο ότι θα αναγκαστεί να στραφεί προς τον ιδιωτικό τομέα, είτε για να βρει χρηματοδότες, είτε για να χτίσει συνεργασίες που θα τη βοηθήσουν να υλοποιήσει τα projects της.

Στα χρόνια που ακολούθησαν γίναμε μάρτυρες της εντυπωσιακής ανάπτυξης ιδιωτικών πρωτοβουλιών, όπως η SpaceX του Elon Musk, η Virgin Galactic του Sir Richard Branson και η Blue Origin του Jeff Bezos, ενώ μέσα στο 2020 η SpaceX έδειξε σε όλους τις δυνατότητες της πραγματοποιώντας με επιτυχία την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της για λογαριασμό της NASA.

Σειρά θα πάρει μέσα στο 2021 η Blue Origin του Jeff Bezos, καθώς η NASA έδωσε την έγκριση της για την χρήση του πυραύλου New Glenn σε μη-επανδρωμένες επιστημονικές και εξερευνητικές αποστολές, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε καν μια δοκιμαστική πτήση του επαναχρησιμοποιούμενου τεράστιου πυραύλου (ύψος σχεδόν 100m).

Μέχρι στιγμής η Blue Origin δεν έχει λάβει το πράσινο φως για επανδρωμένες αποστολές, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιεί δοκιμές με μικρότερους πυραύλους για τουριστικά ταξίδια στα όρια Γης - Διαστήματος. Η ομάδα της, πάντως, έχει λάβει την έγκριση για την κατασκευή σεληνάκατου που θα μεταφέρει μελλοντικά αστροναύτες στη Σελήνη.

Η έγκριση δόθηκε, η πρώτη πτήση αναμένεται φέτος και μένει να δούμε αν αυτός ο ανταγωνισμός θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη νέα “χρυσή” εποχή εξερεύνησης του Διαστήματος και όχι μόνο.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[NASA]


Loading