Η Νορβηγία δοκιμάζει επιτυχώς ηλεκτρικό αεροπλάνο και θέλει να το χρησιμοποιήσει για εμπορικές πτήσεις

Η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα που θέλει να εφαρμόσει τη χρήση ηλεκτρικών μεταφορικών αεροπλάνων μέχρι το 2025. Η χώρα έχει ως στόχο ένα πιο πράσινο μέλλον, κάνοντας τις πτήσεις των αεροπλάνων πιο αποδοτικές και πιο αθόρυβες.

Συγκεκριμένα, πραγματοποίηθηκε η πρώτη δοκιμή ηλεκτρικού αεροπλάνου, του Alpha Electro G2, μια πτήση που διήρκεσε μόλις μερικά λεπτά με χειριστή τον Ketil Solvik-Olsen. Όπως ανέφερε ο πιλότος για το project: “δεν είναι κάποιο μακροπρόθεσμο όραμα αλλά μία πραγματοποιήσιμη ιδέα που θα συμβεί στο άμεσο μέλλον”, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι "η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον αισθητά αλλά και να κάνει τις πτήσεις πιο αποτελεσματικές.

Το διθέσιο αεροπλάνο Alpha Electro G2 διαθέτει ηλεκτρικό κινητήρα με ισχύ 50 kilowatts και μπαταρία 21kWh που το κρατά στον αέρα για περίπου μία ώρα, αρκετή για να διασχίσει απόσταση 130 χιλιομέτρων. Ακόμη, ζυγίζει 350 κιλά και είναι ικανό να σηκώσει βάρος μέχρι και 550 κιλά. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αεροσκάφη αυτού του τύπου είναι οι τεράστιες μπαταρίες που χρησιμοποιούν ,καθώς ζυγίζουν αρκετά κιλά, αν και αναμένεται να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, πάντως, έχει μεγάλες βλέψεις για τη συγκεκριμένη ιδέα, καθώς επιθυμεί την καθολική χρήση ηλεκτρικών αεροπλάνων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

[via]

Loading