Ο ESA παρουσίασε concept κάψουλας χειμερίας νάρκης για τα μακρινά ταξίδια στο Διάστημα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) παρουσίασε δύο concept εικόνες για την κατασκευή ειδικών καψουλών “χειμερίας νάρκης” και την καμπίνα που θα φιλοξενήσει το πλήρωμα σε ένα ενδεχόμενο μακρινό ταξίδι στο Διάστημα, όπως για παράδειγμα αυτό στον πλανήτη Άρη.

Η ιδέα εκπονήθηκε από το τμήμα Concurrent Design Facility, στο οποίο ανατέθηκε η έρευνα για τη δυνατότητα “αδρανοποίησης” του πληρώματος σε τέτοιου είδους αποστολές. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος του ταξιδιού όπως θα τον αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος, με ταυτόχρονη μείωση των θερμιδικών αναγκών του οργανισμού, αλλά και του χώρου στην καμπίνα.

esa-hibernation-pod.jpg

Ο ESA τονίζει στην αναφορά της πως με τη χρήση τέτοιων καψουλών θα καταστεί εφικτή η χρήση μικρότερων διαστημικών σκαφών, ενώ εκτιμά πως με αυτό το concept θα καταφέρει να επηρεάσει τους σχεδιαστές των σκαφών. Στο συγκεκριμένο, βλέπουμε μια καμπίνα για τη φιλοξενία έως 6 ατόμων σε ένα πιθανό ταξίδι στον πλανήτη Άρη.

esa-cabin.jpg

Η κάψουλα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως προσωπικός χώρος για τους αστροναύτες όταν ξυπνούν, ενώ προτού μπουν σε χειμερία νάρκη θα καταναλώνουν αρκετή τροφή ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ποσότητα ενέργειας για να συντηρηθεί το σώμα όταν εισέλθει σε κατάσταση αδράνειας. Το κέλυφος της θα είναι μαλακό, θα χαμηλώνει αρκετά η θερμοκρασία, θα μπλοκάρει την ακτινοβολία και θα ελαχιστοποιεί τον φωτισμό, κάτι που σύμφωνα με τον ESA θα βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής και οστικής μάζας. Μετά το ξύπνημα, οι αστροναύτες θα επανέρχονται σε φυσιολογικό επίπεδο αφότου παρέλθουν 21 ημέρες.

esa-smaller.jpg

Για να λειτουργήσει όλη αυτή η ιδέα θα χρησιμοποιηθούν διάφορα συστήματα και φυσικά εξελιγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη που θα ελέγχει τις ζωτικές λειτουργίες και το διαστημικό σκάφος όσο το πλήρωμα βρίσκεται σε χειμερία νάρκη.

Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά αντιλαμβάνεστε πως θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να γίνει πραγματικότητα κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε η Τεχνητή Νοημοσύνη να μην είναι ο HAL9000, γιατί δεν τους βλέπουμε καλά τους “κοιμισμένους”…

[ESA]

Loading