Ο πλανήτης Άρης σε ένα εντυπωσιακό 4K video από λήψεις των rovers της NASA

Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο τους τελευταίους μήνες στον Άρη (φυσικά στην ομαδάρα μας…), καθώς σε αυτό το παράθυρο βολικής σχετικής θέσης μεταξύ του πλανήτη και της Γης πραγματοποιήθηκαν τρεις ξεχωριστές διαστημικές αποστολές. Οι δύο έχουν στεφθεί ήδη με επιτυχία από τα ΗΑΕ (βλ. Hope) και την Κίνα (βλ. Tianwen-1), ενώ την ερχόμενη Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 θα φτάσει και το Perseverance της NASA.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται ότι θα δούμε αρκετό υλικό από τα τρία διαστημικά σκάφη και ιδιαίτερα από τα rover των Tianwen-1 και Perseverance, αλλά μέχρι τότε αξίζει να θυμηθούμε τις καλύτερες λήψεις από τον πλανήτη Άρη που συμμάζεψε σε ένα εντυπωσιακό 4K video το Elderfox Documentaries.

Οι λήψεις έγιναν από τα τρία rovers της NASA σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με τα Spirit και Opportunity να έχουν παραδώσει πνέυμα, αλλά το Curiosity να εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά. Προφανώς έχουν υποστεί επεξεργασία και αποδόθηκαν σε ανάλυση 4K, ενώ ο αφηγητής τονίζει πως ορισμένα μαύρα σημεία του video υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες λήψεις από τη συγκεκριμένη περιοχή. Να σημειωθεί, επίσης, ότι έχουν επαναχρωματιστεί ούτως ώστε να βοηθηθούν οι γεωλόγοι στη μελέτη της επιφάνειας, γι’ αυτό καμιά φορά θα δείτε ότι ο ουρανός είναι γαλανός, ενώ στην πραγματικότητα είναι κόκκινος.

Αν αναρωτιέστε γιατί δεν βλέπουμε live video απευθείας από τα rovers που φτάνουν στον πλανήτη Άρη, η απάντηση είναι απλή: η ταχύτητα upload από τα rovers είναι μόλις 32 kilobits/sec και φτάνει στα 2 MB/s μόνο όταν εμφανίζεται στον ορίζοντα το Mars Reconnaissance Orbiter.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading