Ο Ποσειδώνας όπως δεν τον έχετε ξαναδει χάριν στην λήψη του James Webb Space Telescope

Το James Webb Space Telescope δείχνει για άλλη μια φορά τις τρομερές δυνατότητές του στέλνοντας πίσω στη Γη την πρώτη φωτογραφία του Ποσειδώνα μετά από 33 χρόνια (σ.σ. είχε περάσει το Voyager 2 το 1989), η οποία μας δείχνει τον παγωμένο πλανήτη, τους δακτυλίους και ορισμένους από τους δορυφόρους του με απαράμιλλη ευκρίνεια. Από την εικόνα μπορούμε να διακρίνουμε όχι μόνο τους φωτεινούς και στενούς δακτυλίους, αλλά και τα πιο αχνά στρώματα σκόνης που σχηματίζονται ακόμα πιο κοντά στον Ποσειδώνα.

Ο Ποσειδώνας εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τους ερευνητές το 1846, βρίσκεται σε απόσταση 30 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο συγκριτικά με την απόσταση της Γης από το αστέρι μας και χαρακτηρίζεται ως ένας παγωμένος γίγαντας λόγω και της χημικής σύστασης του. Λόγω της απόστασης του από τον Ήλιο, το φως που φτάνει στον Ποσειδώνα το «μεσημέρι» μοιάζει με ένα σούρουπο στη Γη. Σε αντίθεση με τους αέριους γίγαντες (Δίας, Κρόνος), η ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα είναι πολύ πιο πλούσια σε στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο, και το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα του οφείλεται στο αέριο μεθάνιο.

jswt-neptune-2.jpg

Η λήψη του JWST έχει πραγματοποιηθεί με την NIRCam (Near-Infrared Camera) που «βλέπει» κοντά στο φάσμα υπερύθρου σε εύρος από 0.6-5μm, γι’ αυτό δεν φαίνεται μπλε στην εικόνα. Το αέριο μεθάνιο απορροφά έντονα την ακτινοβολία με εξαίρεση τα σύννεφα που βρίσκονται σε πολύ μεγάλο ύψος, γι’ αυτό τα βλέπουμε ως φωτεινές συνέχειες ή φωτεινά σημεία. Επίσης, το φωτεινό περίγραμμα του πλανήτη θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη για την μορφολογία και την κίνηση της ατμόσφαιρας που δημιουργεί τους έντονους ανέμους και τις καταιγίδες στον Ποσειδώνα. Η ατμόσφαιρα χαμηλώνει κοντά στον ισημερινό και θερμαίνει την περιοχή, με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο φωτεινή στο φάσμα του υπερύθρου.

Χάριν στην φωτογραφία του JWST οι ερευνητές ανακάλυψαν νέα στοιχεία για τον βόρειο πόλο του Ποσειδώνα. Γνώριζαν από παλαιότερα την ύπαρξη δίνης, αλλά είναι η πρώτη φορά που παρατηρούν μια συνεχόμενη ακολουθία νεφών που τον περιβάλλει.

Επιπλέον, η εικόνα «έπιασε» και 7 από τους 14 δορυφόρους του Ποσειδώνα. Το πιο φωτεινό σημείο που βλέπετε δεν είναι κάποιο αστέρι, αλλά ο πιο ιδιαίτερος δορυφόρος του πλανήτη, ο Τρίτωνας. Ο τελευταίος είναι ένα παγωμένο στρώμα συμπυκνωμένου αζώτου που αντανακλά το 70% της ακτινοβολίας που πέφτει επάνω του και περιφέρεται γύρω από τον Ποσειδώνα σε μια περίεργη ανάποδη τροχιά που οδηγεί τους αστρονόμους στην υπόθεση ότι αποτελεί αντικείμενο της Ζώνης Κάιπερ (Kuiper belt) που παγιδεύτηκε στο βαρυτικό πεδίο του Ποσειδώνα.

[ESA]

Loading