Όχι μόνο η SpaceX: Η Κίνα προσθαλάσσωσε με επιτυχία τον δικό της πύραυλο

Συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια να βλέπουμε επαναχρησιμοποιούμενους πύραυλους και επιτυχημένες προσγειώσεις - προσθαλασσώσεις από τη SpaceX, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα έχει μείνει πίσω. Η CAS Space κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη δοκιμή του δικού της πυραύλου, ο οποίος εκτοξεύθηκε από τη Guangzhou και προσθαλασσώθηκε σε μια πλατφόρμα χωρίς προβλήματα.

Ο πύραυλος ζυγίζει περίπου 95kg και διαθέτει δύο κινητήρες, με τον έναν από αυτούς να είναι turbojet για την διαδικασία της κάθετης προσγείωσης, Η πτήση έφτασε μόλις στο 1km από την επιφάνεια της Γης για να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα προσθαλάσσωσης, με την όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου 10 λεπτά.

Η CAS Space ανακοίνωσε στη συνέχεια πως όλα τα βήματα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και έχει θέσει ως στόχο να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της σε μελλοντικούς πυραύλους Lijian-3 και Lijian-3 heavy-lift. Τονίζει, επίσης, πως το δικό τους σύστημα προσγείωσης βασίζεται αποκλειστικά σε τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί στην Κίνα, τόσο σε επίπεδο hardware, όσο και στο λογισμικό που την υποστηρίζει.

Μπορεί να μην είναι ακόμα έτοιμη για prime-time δοκιμές που λένε και στο χωριό μας, αλλά δεν παύει να αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και ένας ακόμη λόγος για «κόντρες» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

[via]

Loading