OpenAI: Επίσημη η αυριανή εκδήλωση, αλλά όχι για μηχανή αναζήτησης ChatGPT

Ο OpenAI ανακοίνωσε ότι πρόκειται να μοιραστεί κάποια νέα μέσω ενός live stream τη Δευτέρα 13 Μαΐου, αλλά, αντίθετα με προηγούμενες φήμες, ο δημιουργός του ChatGPT και του Dall-E δεν πρόκειται να παρουσιάσει μια μηχανή αναζήτησης. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο OpenAI αναφέρει ότι «ορισμένες ενημερώσεις των ChatGPT και GPT-4» θα παρουσιαστούν στις 20:00 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Ο CEO του OpenAI, Sam Altman, συνέχισε λέγοντας ότι η μεγάλη αποκάλυψη δεν πρόκειται να είναι το GPT-5 και ούτε μια μηχανή αναζήτησης. «Δουλεύουμε σκληρά πάνω σε μερικά νέα πράγματα που πιστεύουμε ότι θα σας ενδιαφέρουν. Μου φαίνονται μαγικά».

Οι φήμες ότι ο OpenAI θα τα βάλει απευθείας με την Google με τη δική του μηχανή αναζήτησης, η οποία ενδεχομένως θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Microsoft και την Bing, κυκλοφορούν εδώ και μήνες. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι ακόμα έτοιμοι για ένα τόσο μεγάλο βήμα.

Τα AI chatbots, όπως το Microsoft Copilot, κάνουν ήδη αξιοπρεπή δουλειά στο να αντλούν πληροφορίες από το Διαδίκτυο και μάλιστα, στην ουσία τους, αυτά τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLM) εκπαιδεύονται ουσιαστικά πάνω σε ιστοσελίδες παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο τις καταχωρεί η Google.

Είναι πιθανό ότι το μέλλον της αναζήτησης στο Διαδίκτυο δεν θα είναι ένας κατάλογος συνδέσμων, αλλά μια απάντηση από μια Τεχνητή Νοημοσύνη, με βάση αυτούς τους συνδέσμους - γεγονός που εγείρει το ερώτημα πώς οι ιστοσελίδες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αποκτούν τα έσοδα που χρειάζονται για να προμηθεύουν τα LLM με πληροφορίες. Η ίδια η Google πειραματίζεται επίσης με την AI στα αποτελέσματα των αναζητήσεών της.

Σε άλλα νέα για το OpenAI, σύμφωνα με τον Mark Gurman στο Bloomberg, η Apple έχει «κλείσει» μια συμφωνία για να εισάγει μερικές έξυπνες λειτουργίες του ChatGPT στο iOS 18, το οποίο αναμένεται αργότερα φέτος. Οι εταιρείες εμφανίζονται πλέον να «οριστικοποιούν τους όρους» της συμφωνίας. Παρόλα αυτά, ο Gurman ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι και μια συμφωνία μεταξύ της Apple και της Google για τη χρήση του Gemini AI.

Loading